Hoppa till innehåll

Datakryptering med TrueCrypt Guide

2009 mar 24 av GroundX i Guider
Risken att all vår kära data kan hamna i felaktiga händer blir allt mer påtaglig. Botemedlet för detta heter kryptering. Denna guide kommer att behandla hur man med enkla metoder kan säkra sina data för att sova lite bättre om nätterna.

Datakryptering


Inledning


Idag lagras stora delar av våra liv på datorer, och de permanenta data vi lagrar hamnar på hårddisken (hoppas inte detta undgått någon). Vad vi däremot inte är vana vid är att det om bara några dagar kommer att ställas allt mindre krav för att få göra exempelvis husrannsakan hemma hos var och en av oss, det kallas förvisso intrångsundersökning i detta fall, men utfallet är detsamma. Om du säljer din hårddisk utan att först skriva om alla sektorer så kan dina gamla data med ganska enkla metoder plockas fram på bara några timmar av nästa ägare. Privata nakenbilder på datorn? Varsågoda att titta. Kanske surfhistorik, åsikter eller dagböcker? Eller varför inte våra fina film- och/eller musiksamlingar?

Tack och lov går det att skapa krypton över våra kära samlingar av godtyckligt materiel för att råda bot på just detta. Vad jag kommer att gå igenom här är kryptering i dess allra enklaste form. Någonting som borde vara implementerat på var datoranvändares dator idag, med tanke på vad som väntar runt hörnet. Programvaran som här kommer att användas är det OpenSource-baserade verktyget TrueCrypt. Ett verktyg som kan användas till allt ifrån enkel basic-kryptering som vi kommer gå igenom här, till att kryptera hela Windows-partitionen och skapa fejkade partitioner utifall man ”glömt” sitt lösenord och är utsatt för någon form utav utpressning.

Steg för steg för ett något säkrare digitalt liv kommer här att beskrivas, och för att göra förvirringen minimal kommer även minst en bild infinna sig vid varje steg.

Ett krav, eller åt minstonde en stark rekommendation innan du drar igång är att ha en helt tom hårddisk. TrueCrypt klarar nämligen inte av att kryptera lagrade filer OnTheFly, så det är bara ledigt utrymme som kommer att innefattas. Ett filsystem behövs också för denna guide, förslagsvis NTFS.

Första steget är självfallet att ladda hem verktyget TrueCrypt och installera detta. Det hämtas med fördel direkt från TrueCrypts download-sida; här


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar