Hoppa till innehåll

Nordbryggeöverklockning av AMDs senaste plattformar

2013 feb 24 av Oscar Reimer i Guider
Idag ska vi på TechSweden ta en titt på överklocking av en komponent som oftast glöms bort idag, nämligen nordbryggan. Nordbryggan har den senaste åren blivit allt mer integrerade i processorerna och vi ska se om det fortfarande finns en poäng med att överklocka denna del. Uppdaterad och utökad!

Bakgrund och teori


Med dagens enkla överklockning av processorer, oftast bara genom ökad multipel, är det lätt att glömma bort andra delar av systemet, som den viktiga nordbryggan.

Diagram över Trinitys nordbrygga (UNB)Diagram över Trinitys nordbrygga (UNB)


Nordbryggan är som sagt idag oftast integrerade direkt i processorerna. Den sköter all form av transport mellan systemets olika delar, inklusive kommunikationen mellan RAM-minnet och processorn. En ökad frekvens för nordbryggan möjliggör därför i teorin högre bandbredd och lägre latenser. Men allt är inte enbart gröna skogar, om övriga delar av systemet är för långsamt kommer Nordbryggan att behöva vänta på resten av systemet. När nordbryggan tvingas vänta på resten av systemet finns det därmed en stor risk för att prestanda påverkas negativt. Därför är det viktigt att hitta en bra balans mellan nordbrygge frekvens och övriga systemets hastighet.

Tyvärr har Intel gjort det till en omöjlighet att överklocka nordbryggan utan att samtidigt ändra frekvenserna för övriga systemdelar, såsom SATA-kontrollerns frekvenser. Att öka nordbryggans frekvenser på socket 1155, genom BCLK, är därför nästintill omöjligt. Det hindrar dock inte AMD från att ha ess i rockärmen.

Låt oss nu ta en titt på nordbryggeöverklockningen av ett FM2 system (applicerbart även på AM2/AM2+/AM3/AM3+)!


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar