Hoppa till innehåll

TechSweden kraftfulla speldatorer sommaren 2013

2013 jun 28 av Robert Andersson i Guider
techsweden speldatorer guide rekommendationer
Ta en titt på våra köpråd till kraftfulla speldatorer sommaren 2013 och låt köpsuget flöda genom dig. Vi berättar även om hur du undviker vanliga fällor och får en dator som gör dig nöjd under lång tid.

Introduktion: Mer än bara pris del 1


I denna artikel hittar du köpråd till egenbyggda datorer. Datorkomponenterna i datorpaketen är mycket noggrant utvalda med höga krav på prestanda, prisvärdhet, stabilitet, kylförmåga, låg ljudnivå, och expansionsmöjligheter.

Datorerna är skräddarsydda till dess område och prisklasser. Det blir ett bra köp oavsett prisklass.
Denna guide tar hänsyn till hela förloppet från köpedagen till många år senare då du ersätter produkterna. Det finns en stor portion av kortsiktighet i de färdiga datorpaket som säljs i butiker och på internet. Att köpa datordelar är mycket mer än bara hitta lägsta pris. Läs hela introduktionen för att hitta fällorna.

Märkesdatorer vs märkeskomponenter


Färdigbyggda stationära märkesdatorer skiljer sig enormt mycket mot att köpa märkeskomponenter. Att köpa stationära märkesdatorer är överlag ett dåligt köp då de ofta baseras på dåliga nätaggregat och moderkort. De är dyra och halvdåliga för att uttrycka det kortfattat.

Märkeskomponenter däremot ger mer prestanda per krona, mer balanserad prestanda, högre kvalitet, högre stabilitet, lägre ljudnivå, bättre expansionsmöjligheter, samt följer standarder. Vill du har datorn monterad med garanti så kan flera butiker göra det åt dig.

Lanseringscykler och vilseledande produktsiffror


Grafikkort och processorer släpps oftast varje år och trots att budgetmodellerna är svagare än förra årets starka produkter så namnges de nya produkterna ofta med en högre siffra i början. En nyare generation är vad siffran skall indikera men det kan bli helt vilseledande och direkt felaktig antydan till dess prestandanivå. Ett starkt grafikkort som du köpte för ett år sedan kan vara mer flerdubbelt så kraftfullt än ett av de nyare kort som släpps som börjar med högre siffra. Titta alltid därför på prestandatest och var försiktig med att anta produktens prestanda efter dess namn.

Utöver detta förekommer det i den absolut lägsta prisklassen hos grafikkort även namnbyten, så det ser ut som att de tillhör den nyare generationen. Dessa omdöpta kort hamnar oftast i stationära märkesdatorer för att datorn skall se nyare och bättre ut än vad den är.

Prestanda & prisvärdhet


Mycket prestanda per krona är grunden till ett bra köp, men det tillkommer mer än så. En dator kan bli snabbt ovärdig sitt pris eller till och med sin existens om den krånglar på grund av. sämre kvalitet, stabilitet, kylförmåga. Störande ljud och dåligt med expansionsplatser kan också skapa missnöje. Bra upplevd prestanda innebär att operativsystemet reagerar snabbt efter användarens interaktion. SSD, som är en supersnabb hårddisk, och tillräckligt med internminne ger bra upplevd prestanda i operativsystemet.

Prestanda & prisvärdhet: Brukslängd


Brukslängden på en speldator kan markant förlängas om man väljer en starkare processor och ett överklockningsmoderkort. Plattformen dvs. processor med moderkort och minnen håller då längre tid, kanske ett till flera år extra beroende på hur marknadens utvecklas. En stark processor kan förbli stark under flera år om de nysläppta kraftfulla processorerna endast är några procent starkare per år. En medioker processor skulle upplevas märkbart mindre snabb efter ca ett år om de spel som spelades av användaren krävde mer av processorn än för ett år sen.

Processorns styrka i kombination med vad som är flaskhalsen i spelen avgör hur länge plattformen upplevs som snabb till mer krävande spel. Grafikkortet är flaskhalsen till krävande spel och ofta fortsätter det vara flaskhalsen i flera år framöver även vid nyköpt starkare grafikkort.

Vid inköp av starkare processor behöver man då alltså bara byta ut grafikkortet efter några år, eller så länge som man klarar sig med det grafikkort man redan har. Byta ut hela plattformen slipper man då göra eftersom den ofta fortfarande duger. På detta sätt blir ett grafikkort mer prisvärt att uppgradera än hela plattformen med processor, moderkort och minne.

Att lägga för lite på processor och moderkort kan alltså bli dyrare i längden än att lägga mer från början.

Extra prestanda med lättanvänd automatiskt överklockning


Processorer och moderkort med överklockningsstöd är skapade för att utnyttja den extra prestandan som de har. Det är ofarligt och kräver ingen tid att aktivera. Du får tillgång till den genom att gå in i BIOS/UEFI och ändra automatisk överklockning från av till på, så är det klart. Detta kräver dock att man byter ut standardkylaren som följer med mot en med bättre kylkapacitet, annars riskerar processorn att bli för varm.

Relaterade sidor: ,4197,

 • 0


14 Kommentarer

Foto
Robert Andersson 2013 jun 29

Om det finns frågor eller feedback så skall jag försöka svara.

  • 0
Foto
PreacherMan 2013 jun 29

Riktigt bra guide, uppskattas nog av många! Det enda jag har att anmärka på rent spontant är graferna. Dom blir svårlästa när det inte är sorterat efter prestanda/krona, det jag misstänker är den viktigaste informationen. Vore bra med lite mer interaktiva grafer som man kanske till och med kan sortera själv, istället för bilder?

  • 0
Foto
Christoffer Friberg 2013 jun 30

Jag hade gärna sett en variant med AMD. Jag tycker även att det är svårt att motivera en Green-hdd till datorn för 11,000 med tanke på dess RPM. Green lämpar sig bäst för lagring, det är snarare en Black eller motsvarande Seagate Barracuda 7200rpm man vill ha om man ska installera spel.

Green har man till lagring av musik, dokument, film etc.

  • 0
Foto
Oscar Reimer 2013 jun 30

Riktigt bra guide, uppskattas nog av många! Det enda jag har att anmärka på rent spontant är graferna. Dom blir svårlästa när det inte är sorterat efter prestanda/krona, det jag misstänker är den viktigaste informationen. Vore bra med lite mer interaktiva grafer som man kanske till och med kan sortera själv, istället för bilder?

 

Jag håller med om att graferna bör vara sorterade efter prestanda/krona. Vi har tyvärr ej möjlighet att presentera interaktiva grafer i dagsläget.

  • 0
Foto
Robert Andersson 2013 jun 30

Fixade graferna.

 

Greendiskar är inte att rekommendera för ett operativsystem om man vill ha en extra snabb upplevelse. För spel är greendiskar fullt kompetenta. Greendiskars stora styrka är deras extremt låga ljudnivå.

  • 0
Foto
Christoffer Friberg 2013 jun 30

Skulle aldrig i livet ha spel på en Greendisk. Är det ett spel som behöver ladda texturer snabbt så kommer prestandan lida och där kan man tåla lite högre ljudnivå för att få en extra prestandaboost. Dessutom har de flesta moderna chassin bra ljuddämpning så att diskar knappt hörs, så länge det inte är en Raptor vi pratar om.

  • 0
Foto
Robert Andersson 2013 jun 30

@Rattlepiece: Att lägga pengar på mycket tyst nätaggregat och extra tyst grafikkort går inte ihop med en disk som vibrerar för mycket och ger sökljud. Även ett tungt och välbyggt Fractal Design R3 och R4 kan inte hämma de vibrationerna och det kommer bli en otrevlig resonans, ett "hmm"-ljud som överröstar allt. 

För extremt krävande texturspel, så räcker en modern green-disk. Då du är orolig att det inte skulle räcka till så har du möjlighet att lägga flera spel på den 250 GB SSD som är inkluderad. På det sätt får du det bästa från alla världar.

  • 0
Foto
Christoffer Friberg 2013 jun 30

Jag har ett FD R3 och både en Green och en 7200RPM. Jag hör aldrig någon av diskarna och jag har en tyst dator generellt. Tack vare att R3 och R4 har gummi på fötterna så når inga vibrationer ner till golvet. För extremt krävande texturspel som Crysis, RAGE, Natural Selection 2 t.ex. så räcker inte en Greendisk så länge man inte vill sitta och vänta på popups överallt. Även i ett spel som Company of Heroes 2 så tar det lång tid när man väntar på en match börjar om man kör på en slö disk.

  • 0
Foto
PreacherMan 2013 jun 30

Har man så höga krav som dig, Rattlepiece, så är det en SSD du ska ha dina spel på. Jag har de spel jag spelar oftast på en mindre SSD (120 GB), och resten av spelen på en mekanisk 2,5"-disk. 2,5"-disken är dessutom extremt tyst och vibrerar minimalt. De extra sekunderna det tar att ladda texturerna kan nog de flesta leva med, om man bara spelar spelet ett par gånger.

  • 0
Foto
Christoffer Friberg 2013 jun 30

Har man så höga krav som dig, Rattlepiece, så är det en SSD du ska ha dina spel på. Jag har de spel jag spelar oftast på en mindre SSD (120 GB), och resten av spelen på en mekanisk 2,5"-disk. 2,5"-disken är dessutom extremt tyst och vibrerar minimalt. De extra sekunderna det tar att ladda texturerna kan nog de flesta leva med, om man bara spelar spelet ett par gånger.

 

Höga krav? 7200RPM är inte höga krav, jag har mina spel på en Seagate Barracuda 7200RPM, med ett fåtal på min SSD. Har man ett modernt chassi med bra ljuddämpning för hårddiskar hör man inte vibrationerna oavsett. Dessutom är det inte höga krav, det är Techsweden vi är inne på! Inte närmsta Elgiganten eller Mediamarkt.

  • 0
Foto
Ten 2013 jun 30
Kul att TS kör detta igen, i stora lyxmodellen hade jag valt ett kraftigare agg tex http://www.prisjakt....kt.php?p=996050
I fall man vill köra SLI och ett annat chassi som tar E-ATX m-b tex. Annars är det tummen upp och hoppas på en TS klass inte bara lyxklass dvs extremare :)My iPad is using Tapatalk
  • 0
Foto
Robert Andersson 2013 jul 02

Har lagt till prisvärd extrem speldator på ca 17k. 

  • 0
Foto
DanielW 2013 jul 03

Jag har ett FD R3 och både en Green och en 7200RPM. Jag hör aldrig någon av diskarna och jag har en tyst dator generellt. Tack vare att R3 och R4 har gummi på fötterna så når inga vibrationer ner till golvet. För extremt krävande texturspel som Crysis, RAGE, Natural Selection 2 t.ex. så räcker inte en Greendisk så länge man inte vill sitta och vänta på popups överallt. Även i ett spel som Company of Heroes 2 så tar det lång tid när man väntar på en match börjar om man kör på en slö disk.

Jag tror tyvärr du blandar ihop hur olika spelmotorer fungerar, vad gäller laddning av texturer. De problemet du beskriver, har mer att göra med spelmotorn än hårddisken. Det är klart att det blir mindre märkbart med en snabbare disk men inte direkt disken från början som är "problemet".

Många spel, laddar in alla texturer innan spelet börjar, andra laddar de efterhand. Vissa laddar även regionsvis i mappen. Så det går inte att säga att en green disk är sämst - det beror mycket på vad du spelar. Men till majoriteten av spelen så funkar greendiskar.

 

I vilket fall som helst, så kommer du få popping, då även en SSD måste ladda texturerna inom en viss radie om spelmotorn är byggd på det viset... skillnaden är kanske att det kommer ta 1ms istället för 13ms. Märkbart? Inbillning? Svårt att säga. 

  • 0
Foto
Robert Andersson 2013 jul 03

Angående "poppande" texturer så beror det på spelinställningar och spelmotorer, dvs beror inte på om det är en greendisk eller blackdisk. Om man vet hur LOD och texturfiltrering fungerar så är detta självklart, dvs att low på filter ger "popping" samt low på texturer + low på filter ger massor av popping. LOD är en ring runt spelaren där allt utanför har lägre kvalitet och "poppar" när det passerar gränsen från utanför till innanför. Det är helt naturligt inom spelmotorer. 

 

För att klargöra om spelet Rage så har det felkonfigurerat till PC och konsoller. Det är allmänt känt att Carmack och id Software inte klarade av vad de försökte göra med sin nya teknik. Det spelet har mycket problem med att streama in texturer och popping förekommer mycket även med högsta inställningar.

 

Slutligen till Crysis så är en snabb disk bättre då den kortar ner laddningstiden vid uppstart. Är man väldigt kräsen på korta laddningstider så lägger man in spelet på sin SSD.

 

Greendisken överlägset i tester om vibrationer och sus-ljud. Många chassin trots sin vikt och konstruktion kan inte ta bort vibrationsljud.

 

Vad som är lågt eller högt, beror helt på vad man är vad vid. Den mänskliga hörseln är inte lika för alla och samma i alla situationer. Den är helt relativ.

 

Förr i tiden var det extremt ovanligt med mycket tysta produkter. När fler och fler började ersätta sina kylare till grafikkort med eftermarknadskylare för att få ner ljudnivån så började marknaden vakna och se behovet.

 

Nu när tillverkningen under många år äntligen har ändrats till att göra tystare produkter och till rimliga priser, dvs inte super-premium priser längre, så är det mycket passande att ta tillvara på detta, få stor skillnad i ljudnivå till liten extra kostnad.

  • 0