Hoppa till innehåll

AMD presenterar heterogeneous Uniform Memory Access (hUMA)

2013 apr 30 av Oscar Reimer i Krönikor/Övrigt

BakgrundDatorers prestanda har traditionellt sätt avgjorts huvudsakligen av hastigheten på processorn. Detta är något som AMD vill ändra på, inte särskilt konstigt med tanke på deras höga grafikprestanda jämfört med framförallt konkurrenten Intel.

Genom köpet av ATi för 7 år sedan satte AMD redan då som mål att i framtiden kunna integrera GPU delen i processorn och skapa det AMD nu kallar "APU". Till en början såg köpet ut att vara en riktigt dålig affär. AMDs grafikdivision, som fortfarande kallades ATi, hade ett par tunga år med strömtörstiga och medelmåttiga grafikkort som inte riktigt ledde upp till förväntningarna. I samma veva gick Intel om AMD på processorsidan med Intels nya Core arkitektur, känd som Core 2 Duo.

På senare år har dock grafikdivision, som nu går under AMD, lyckats komma upp sig rejält och som nu står sig bra mot den hårda konkurrensen från Nvidia. För 2 år sedan lanserade dessutom AMD slutligen sin första APU, kallad Llano. Denna följdes upp av Trinity året därpå, vilken i sin tur snart ersätts av kommande Richland.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar