Hoppa till innehåll

Exklusiv intervju: Peter Brands skaparen bakom L3p D3sk

2012 jan 12 av Mr3D i Krönikor/Övrigt
Peter Brands, även känd som L3p och han skapade bygget L3p D3sk. Nyligen var han nominerad till Mod of the year 2011 av bit-tech

This interview is also available in English on page 2.

Intervjun med Peter på SvenskaHej Peter och grattis till vinsten "Mod of the year 2011". Berätta gärna lite om dig själv, var du kommer ifrån, hur du fick ditt datorbyggar intresse och vad du gör utöver datorer och moddning.

"Hej Daniel,

Jag heter Peter Brands, bor i Holland, är gift och har en 1 år gammal dotter. Jag jobbar som en elektriker på trålare, fartyg, i bostadshus osv. Jag har varit intresserad av datorer och datorspel från jag var 15 år. Det var faktiskt onlinespel som gjorde mig beroende av att köpa det senaste inom hårdvara. På den tiden spelade det faktiskt någon roll vilken hårdvara man använde. För bara några år sen märkte jag att hårdvara blev högljuddare och högljuddare, GTX 295 det var då det var dags att gå över till vattenkylning.

Jag började med en Cooler Master Stacker, men märkte ganska fort att det var för litet för vattenkylning och 10 stycken hårddiskar. Då köpte jag mig ett till Cooler Master Stacker och modifierade ihop de, dock så fort du börjar modda kan du aldrig sluta! Jag ville då även skaffa mig något mindre, nästa stop var då ett Obsidian 800D. Det var vid detta stadiet kom jag verkligen in i vattenkylning.
"


Alla känner ju till dig ifrån L3p D3sk bygget men har du några fler färdiga byggen eller håller du på att bygga något nu?

"De enda bygge jag har byggt är faktiskt endast de jag nämnde nyss. För 13 år sen så tog jag inga bilder på mina luftkylda byggen men de jag har byggt klart är då, Stacker, Dubble Stackern och 800D bygget.

För tillfället är jag upptagen med ett bygge. En hobby jag har är att bygga kraftfulla HTPCs, jag köpte mig ett Origen AE chassi till en HTPC i vardagsrummet. När jag kollar på deras sida kollar jag alltid på deras värsta modeller. Efter att jag hade vunnit några priser med L3p D3sk bygget så började jag spara pengar så jag kunde köpa deras värsting med en 12" pekskärm på fronten, så för tillfället håller jag på att bygga en liten LAN/speldator av den. ASUS sponsrade även med ett Mars II grafikkort!

Daniel vill egentligen inte att jag nämner honom men han är grym då han designade ett vattenblock till mitt Mars II!
"Berätta lite om ditt bygge, hur kom du på idén och varför använde du just de material och den hårdvaran som du använde?

"Detta började faktiskt lite konstigt, själva idén började inte med att bygga ett skrivbord som så många folk sen kunde skåda. Jag hade ett trä skrivbord i över 5 år som var väldigt slitet efter alla timmar av onlinespel och hårdvarubyten.

Eftersom jag då precis hade byggt klart mitt 800D bygge så hade jag faktiskt ett pengaproblem. Jag ville bygga en till dator istället för 800D, så fort du börjar med moddning kan du aldrig sluta. Jag behövde även ett nytt skrivbord i vardagsrummet. När du väl får din fru att sätta sig där behöver det vara ett riktigt fint skrivbord som även hon gillar och de är på tok för dyra...

När jag såg en kille som hade en fyrkantig dator på väggen fick jag direkt idén. Jag funderade på det i ungefär 2 dagar, idén var redan då färdig i mitt huvud.

Jag har en vän som är väldigt bra på att löda i aluminium, först behövde jag dock göra lite skisser innan han kunde göra något. Jag lärde mig då Google SketchUp. Det var då veckan innan sommarlovet, en vecka senare var designen klar och då frågade jag min vän om vi kunde börja. Eftersom det var lov då så kunde vi använda hans chefs arbetsplats. Efter 3 dagar var själva ramen färdig.

När jag sen postade mitt bygge på ett holländskt forum så började bollen rulla. Jag blev tillfrågad att posta mitt bygge på flera holländska forum. Jag var sen upptagen med slangdragningen och var alla hål skulle sitta i runt 3 veckor. När sen alla älskade mitt bygge så började jag sakta men säkert posta på internationella forum.

Efter det så kom sponsorerna. Detta projektet var faktiskt tänkt för ett holländskt forum och att lösa flera problem i en design. Jag ville ha en ny och ren design, den skulle vara barnsäker och tyst vattenkyld. utöver det skulle den vara överklockningsvänlig med låga temperaturer. Vi får inte glömma att jag ville ha den i 3mm tjock aluminium och med en dubbellagrig glasskiva. I början återanvände jag all hårdvara ifrån mitt 800D bygge men så fort sponsorerna började skicka saker så kunde jag byta ut allt så det passade färgschemat.
"


Medan du byggde L3p D3sk fick du någon hjälp eller byggde du det helt själv?

"Först och främst fick jag ju hjälp av min kompis med att bygga själva stommen, sen hjälpte min granne mig med att skapa en dubbellagrig glasskiva. Utöver det fick jag mycket hjälp ifrån allt folk på de olika forumen med tips och guider. Sen ska vi inte glömma sponsorerna heller."


Vad kostade det att bygga den och hur mycket jobb har du lagt ner på bygget?

"Det är faktiskt väldigt svårt att få exakta nummer men materialet till skrivbordet gick på runt 10 500 kr (€1 200), hårdvaran ifrån det gamla bygget gick på runt 46 000 kr (€5 200). Efter det så la jag det mesta på hårdvara, vattenkylning och moddningsprylar, jag vet som sagt inte exakt hur mycket det var (Om min fru endast visste..) men jag gissar på runt 26 500 kr (€3 000) extra. För det färdiga bygget gissar jag att det blev runt 88 000 kr (€10 000) utan de sponsrade produkterna då.

Jag har faktiskt tappat räkningen på alla timmar jag har lagt ner på bygget men det var väldigt mycket experimenterande och tester gällande värmetransportering och flödestester för den underjordiska radiatorn. Det jag vet dock är att jag har varit upptagen med det runt 9 månader, så fort jag hade lite tid över vid sidan om mitt jobb och mitt privata liv.
"


Hur mycket låter egentligen L3p D3sk?

"Den är faktiskt näst intill helt ljudlös, allt jag kan höra är hårddiskarna när de startar. Eftersom alla fläktar på radiatorerna ligger under huset och jag använder 2 stycken D5 pumpar på hastighet 1. Tack vare det så får jag en vattentemperatur runt 15 grader under vintern och runt 20 grader på sommaren, jag har då en rumstemperatur på 23 grader under vintern och 26 grader på sommaren."

Video: "Silence of the L3p D3sk"Är det sant att när man bygger något av denna kaliber så vill man inte sälja den bara på grund utav arbetet man har lagt ner på den?

"Allt har ju självklart sitt pris men det måste vara riktigt högt om du vill att jag ska skruva ner den ifrån väggen. Det har varit ett år fullt med svett och tårar."


Vad tycker din familj och dina vänner om ditt unika intresse för datorer?

"Jag har samma 20 vänner som står mig nära som jag hade för 15 år sen, när jag startade med mitt beroende för datorspel och lite senare hårdvara så var jag alltid kallad för "dator nörden".

I ungefär 5 års tid var jag deras hjälpcentral så fort någon behövde en ny dator eller hjälp med den gamla.

Jag har dock inte tid för det längre. Men mitt skrivbord ser de som en "konstigt och stort lysande skrivbord".
"


Jag hörde att du även jobbade på ett företag som heter Red Harbinger, vad gör du där?

"Det var faktiskt jag och ett par kompisar som startade ett företag i US. Han kontaktade mig för cirka 5 månader sen och sa att vi borde tillverka det till alla andra personer som gillar det.

De första prototyperna kommer att bli klara om några veckor!

Prenumerera gärna på våra uppdateringar på Red Harbinger för att hålla dig uppdaterad!
"


Tack för att du tog dig tid och lycka till med din HTPC.

"Tack för denna trevliga intervju hoppas du gillar den, glöm inte att besöka min sida L3p.nl!"
  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar