Hoppa till innehåll

Guide: Överklocka ditt grafikkort via BIOS editering

2009 dec 18 av Razzz i Krönikor/Övrigt
Så var det tid att presentera ytterligare en guide. I denna går vi kortfattat igenom det viktigaste du behöver tänka på om du vill överklocka ditt grafikkort via BIOS editering. Slutresultatet blir att man får ett grafikkort som är permanent överklockat.

BIOS editering NVIDIA
Innan du börjar på någonting så rekommenderar jag dig att läsa igenom hela guiden minst en gång, så att du inte gör något fel. Techsweden.org tar inget ansvar över några trasiga grafikkort eller misslyckade flashningar.

1. Ladda ner NiBiTor

2. Ta en kopia på ditt BIOS via denna guiden. Det finns möjligheter att ladda ner BIOS också men jag rekommenderar att du modifierar ett BIOS som du har på ditt grafikkort från början. I annat fall kan du ladda hem BIOS här.

StartatStartat

Öppna ditt BIOS härÖppna ditt BIOS här

3. Efter du installerat allt kan du sätta igång NiBiTor och läsa in ditt BIOS du vill modifiera.
BIOS laddatBIOS laddat

Här editerar du frekvensernaHär editerar du frekvenserna


4. När du har laddat ditt BIOS ser det ut ungefär som det gör på bilden ovan. Vi ser även var vi kan editera våra frekvenser som är markerat med den röda rektangeln. Fältet heter "Extra" som är de frekvenser som grafikkortet använder under 3D-load. Jag vet att detta fält hette "3D" innan och då var det "3D" vi ser nu märkt med "Low 3D". De har alltså bytt lite namn vilket kan vara förvirrande för den som gjort detta för ett tag sedan.

Här matar du in dina frekvenserHär matar du in dina frekvenser

5. Du ska enbart mata in de frekvenser du vet fungerar till 100 % (som du givetvis har testat dig fram innan via mjukvara) och de värdena ändrar du på "Extra".

6. När jag ställt in mina frekvenser brukar jag även minska deltan för vad grafikkortets fläkt får snurra i. Detta för att få en aggressivare RPM-kurva utan att det ska påverka grafikkortets ljudnivå märkbart under idle.

Här har du alla inställningar för fläktens hastighetHär har du alla inställningar för fläktens hastighet

7. Om du klickar på fliken "temperatures" så får du fram lite inställningar. Det är inte "Critical" temperaturen du ska ändra. Denna anger nämligen om kortet blir 105 grader (som det är inställt på) varmt så kommer kortet att klocka ner sig till boot-frekvenser tills du gör en omstart. Och det vill vi ju inte.

8. Knappen du ska trycka på är "Fanspeed IC". Då öppnar sig ett nytt fönster och du ska hålla dig till höger sida av det.

THigh är den temperatur grafikkortet ska nå för att fläkten ska köras i 100 %.
TOperation är den temperatur ditt grafikkort har som "normal" arbetstemp.
Tlow är den temperatur grafikkortet anser vara en låg temperatur.

9. Det jag brukar ändra här är att jag minskar THigh med ca 5 grader.
På så sätt går grafikkortets fläkt igång snabbare.

10.Jag ändrar sedan TOperation temperaturen med samma värde som jag minskade THigh med. Med andra ord sänker jag den 5 grader till 73 grader.

11. Tlow minskar jag samma som jag minskade TOperation med, alltså även här är det 5 grader och då landar vi på 63 %.
På detta sätt har man gjort att grafikkortet varvar upp snabbare vid belastning eftersom man satt värdena lägre. Grafikkorten idag är faktiskt rätt svala av sig under idle så detta brukar inte påverka det ljudnivån under just idle avsevärt.

Gör egen BIOS TextGör egen BIOS Text

12. När vi ändå är inne i BIOS så visar jag hur ni kan ge ert avtryck på grafikkortet. Som vi alla vet så visar ju grafikkortet en liten text precis när man sätter igång dator. Denna går att ändra till vad du vill.

Spara ditt BIOSSpara ditt BIOS

13. Spara ditt BIOS, flytta det till ditt USB minne och sedan flashar du grafikkortet. Efter det så slipper du pilla mer med det, även efter en formatering.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar