Hoppa till innehåll

Nytt testsystem för kylningsavdelningen

2013 sep 29 av Emil Daunfelt i Krönikor/Övrigt
Teknologin går ständigt framåt och även om vi lyckats bygga upp vad vi anser är ett bra index över diverse kylare genom åren, så kommer alltid dagen då det är dags för nytt. Nu kan vi glatt meddela att vi börjar om på en ny kula med ett nytt, Haswell-baserat, system för våra kylningstester och med detta presenterar vi även ett nytt upplägg för testsviten.

InledningJämförsvärdet är självklart den viktigaste egenskapen hos ett system för att testa just kylning, i andra hand kommer sedan också självklart att så många som möjligt ska kunna relatera till hårdvaran för att få en bättre översiktsbild om vilken enhet de ska välja. Vi har sedan länge haft ett P55 baserat system som kretsat runt en Intel Core i7 870 som vi nu pensionerar för att istället gå på en rykande färsk, Haswellbaserad Intel Core i5 4670K och allt vad den nya teknologin innebär.

Testsystem (2009 - 2013)
ProcessorIntel Core i7 870
ModerkortIntel DP55KG Extreme Series
GrafikkortRadeon HD
MinneCorsair Dominator 1x1gb 1600MHz
NätaggregatCooler Master Real Power M850
KylpastaNoctua NT-H1
Rumstemperatur23°C
Mjukvara
OperativsystemWindows 7 x86
TestprogramPrime95 v25.11
Aida64
CoreTemp 1.0
CPU-Z 1.63
Intel Burn Test 2.54
Inställningar
Processor oklockad22x133 = 2,93GHz (Auto)
Processor klockad22x166 = 3.6Ghz (1.25v)


Testsystem (2013-framåt)
ProcessorIntel Core i5 4670K
ModerkortGigabyte Z87X-OC
GrafikkortRadeon HD 4600
Minne4x2 GB Kingston HyperX Predator
NätaggregatBe Quiet! 850w Dark Power BQT P10
TestbänkAerocool Strike-X Air
KylpastaNoctua NT-H1
Rumstemperatur23°C (reservation för 1 grads felmarginal)
Aerocool Touch 2100
Mjukvara
OperativsystemWindows 8.1 x64
TestprogramAIDA64 Extreme Engineer
Intel Burn Test Linkpack
CPU-Z 1.63
Inställningar
Processor oklockad3,4 GHz (ca 1,130 volt)
Processor klockad4,4 GHz (ca 1.200 volt)
Jag är inte själv om att ha arbetat med det äldre systemet, även JorisS står för de flesta enheterna i diagrammet och kylningssegmentet har även fyllts på med hjälp av Conman, GroundX, Dahl och självklart Razzz.

TestsvitAIDA64 Extreme EngineerAIDA64 Extreme Engineer


Förutom detta, så har vi även valt att ta fram en ny testsvit bestående av lite nya program. För att övervaka våra temperaturer använder vi AIDA64 Extreme Engineer samt CoreTemp för att få ett rättvist medianvärde.

Intel BurnTestIntel BurnTest


För att sätta ordentlig press på vår processor har vi valt att endast gå med en typ av belastningsmjukvara. Intel Burn Test: Linkpack är bland de mest effektiva på marknaden när det gäller stabilitetstest och värmegenerering så där föll vårt val naturligt.

CoreTempCoreTemp


Värdena presenteras sedan i delta-T värde, vilket innebär att den aktuella rumstemperaturen dras av från de medianvärde som presenteras i temperaturövervakningsprogrammet. Visar programmet 55 grader celcius och den aktuella rumstemperaturen är 23 grader, blir värdet som presenteras 33 grader (55 – 23 = 33).

ÖverklockningIntel Core i5 4670K i vilande läge.Intel Core i5 4670K i vilande läge.


Som bekant så kommer systemet med diverse kylare att klättra igenom vår testsvit i sina standardfrekvenser, men självklart också med en lättare överklockning. Detta är delvis möjligt tack vare ett välpresterande moderkort från Gigabyte, GA-Z87X-OC.

FläktkonfigurationOlika kylare kan nyttja olika typer av fläktar i olika konfigurationer, för att göra det så rättvist som möjligt kommer därför samtliga kylare, som har möjlighet, presenteras dels i push/pull konfiguration med dubbla fläktar, så väl som med en enkel fläkt. De kylare som kommer med dubbla fläktar kommer använda dessa, medan de som saknas kommer kompletteras med en Noctua NF-S12A PWM alternativt NF-A14 PWM.

Utmärkelser och slutord.

Vi har som bekant, även en rad nya utmärkelser som inte bara kommer ersätta tidigare varianter utan även ersätter den poängskala vi tidigare haft. Nu kommer diverse enheter och produkter alltså tilldelas betyget i text istället och sedan märkas med de utmärkelser de förtjänar, förutsatt att de förtjänar någon överhuvudtaget.Slutligen ska vi bara nämna några ord om den kommande hösten. Förutom fler högpresterande enheter så kommer vi även påbörja tester med riktiga vattenkylningskomponenter i samarbete med ett flertal tillverkare. Vi, likt många andra, ser en växande trend inom detta område och recensioner på dessa enheter är definitivt något som har saknats. Det faller dessutom Sveriges Extremaste Hårdvarusite, alldeles utmärkt i smaken.

Först ut dock, har vi ett gäng grafikkort så väl som en ny kylare från Silverstone kallad TD03, en sluten vattenkylare av hög klass. Vi hoppas att ni är med oss in i vinterkylan och ser fram emot de tester vi har redo för er i pipelinen.

- Emil Daunfelt, Redaktör.

  • 0


3 Kommentarer

Foto
Marquzz 2013 sep 30

Underbart! Kör så det ryker! :D

    • 0
Foto
DanielW 2013 sep 30

Kommer att bli en spännande höst!

    • 0
Foto
Ten 2013 sep 30

Härligt detta har saknats i Sverige.  

    • 0

Senaste trådar