Hoppa till innehåll

TechSweden Nyårsresumé 2013

2013 dec 31 av Oscar Reimer i Krönikor/Övrigt
Vi summerar årets största händelser och önskar samtliga läsare ett riktigt gott nytt år!

Så här på årets sista dag kan vi konstatera att vi har haft ett händelserikt år bakom oss, både i komponentvärlden och inte minst kring själva sidan.

På processorsidan fick vi se två stora lanseringar från Intel i form av nya mainstreamplattformen Haswell och entusiastplattformen Ivy Bridge-E. De båda lanseringarna var kanske inte de mest revolutionerande i processorväg, men Haswell erbjöd en rejält uppgraderad integrerad grafik som närmar sig AMDs nivå med stormsteg. Även huvudkonkurrenten AMD bjöd på några lanseringar genom Richland för stationära och bärbara datorer, samt Temash och Kabini för mobila enheter. Richland var väl inte heller någon revolutionerande arkitektur, men bjöd på lite bättre energieffektivitet och, framförallt, bättre överklockningspotential.

Även grafikssidan såg ett flertal lanseringar, trots att den förväntade övergången till 22 nm mot slutet av året uteblev. AMD bjöd på en helt ny grafikkrets i form av Hawaii och med det R9 290X och R9 290. Nvidia lanserade slutligen sin fullskaliga Kepler krets med kodnamn GK110 som tre nya modeller utrustades med, GTX 780, GTX Titan samt GTX 780 Ti.

Övriga komponentmarknaden har sett ett stort fokus kring högupplösta 4K-skärmar där priserna nu börjar ta sig mot mer humana nivåer. Andra trender såsom mekaniska tangentbord och den ständiga tillväxten av slutna vattenkylare fortsätter att hålla i sig. Vi har även fått se ett ökat intresse av 64-bitars spel i takt med den nya generations konsoler, något som nästa år förhoppningsvis kommer att höja ribban på grafiken rejält.

Andra IT-relaterade nyheter har främst varit fokuserade kring säkerhet och personlig integritet. Där avslöjande från Edwan Snowden har spätt på debatten om integritet på nätet. Vi har även haft flera stora uppmärksammade hackningar av företag såsom Adobe där det återigen står klart att de flesta använder alldeles för simpla lösenord.

Även TechSweden har gått igenom stora förändringar över året. Bland annat har vi fått en ny ägare, Daniel "Gudfadern" Wisenhoff, i kombination med undertecknad som ny chefredaktör. Vi har under året fått rejäl fart på recensionerna och har sedan Wisenhoff tog över i slutet av februari publicerat närmre 50 recensioner och ett antal guider/krönikor! Det kan jämföras med cirka 10 artiklar 2012. Vi får inte heller glömma lanseringen av vår systersida, GameSweden.org, som efter några tröga månader har börjat komma igång ordentligt.

Våra medlemmar har även de kommit igång rejält med tusentals nya inlägg under året, där särskilt hjärtat av TechSweden, överklockningen, har fått stor uppmärksamhet. När vi väl är inne på överklockningen kan det vara värt att nämna att TechSwedens lag tog över förstaplatsen i Sverige på HWBot med mycket stark aktivitet och nya medlemmar. Vi hoppas på ett minst lika framgångsrikt år nästa år, tillsammans lyfter vi överklockningssverige!

Mest lästa recensioner/guider:
TechSwedens sommardator 2013 - http://www.techswede...aren-2013-r4197

Intel Haswell - http://www.techswede...och-4770k-r4030

Gigabyte GeForce GTX 770 OC i singel och SLI konfiguration - http://www.techswede...l-och-sli-r4222

ASUS VG248QE 144 Hz - http://www.techswede...s-vg248qe-r4297

Philips 27" C-Line 272C4QPJKAB - http://www.techswede...2c4qpjkab-r4029


Mest lästa nyheter:
Trögt för Gamestop - http://www.techswede...-gamestop-r3815

NSAs direktåtkomst till Windowsdatorer - http://www.techswede...advapidll-r4204

AMD sänker priserna på en rad processorer - http://www.techswede...ocessorer-r3724

EVGA lanserar påkostade GTX 780 Ti Classified - http://www.techswede...lassified-r4671

Fler än 1,9 miljoner Adobe användare använde 123456 som lösenord - http://www.techswede...nvände-12-r4571


Till sist vill vi på TechSweden redaktionen önska samtliga läsare ett Gott Nytt År!

(se http://www.techswede...view=getnewpost för kommentarer)
  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar