Hoppa till innehåll

Vi och företagen - En syn på marknadsföring

2013 feb 22 av Christoffer Friberg i Krönikor/Övrigt
Hur påverkas vi av marknadsföring? Har vi någon makt och vad har vi som konsumenter för framtid.

Vi och företagenVi stöter dagligen på marknadsföring. Allt från telefoner till vilken mat vi köper. Det kan även innebära vilka spel vi köper eller vilket grafikkort vi väljer. Nvidia har, som vi alla vet, en stark närvaro och marknadsföring med sin slogan ”The way it’s meant to be played” som låter och ser bra ut. Något vi ofta får höra idag är att vi lever i en såkallad ”Post PC-era” vilket givetvis kan låta lite udda beroende på vem som lyssnar. Vad är egentligen en PC? Bärbara datorer har idag så liten formfaktor att de nästan är papperstunna och stationära datorer som vi idag har på/under skrivbordet är nästan löjligt kraftfulla. ”GeForce” har en del vikt bara i namnet.Det råder fullständig yra kring surfplattor/smartphones att det nästan känns som en skyldighet att äga en sådan. ”Den stora massan behöver inte mer kraft” är något man ofta får höra som argument. Samtidigt som det givetvis kan vara sant ska man inte glömma att det alltid kommer finnas entusiaster och även om det är en mindre marknad så är det en köpstark marknad som gärna investerar och rekommenderar till andra. Det är även en välinformerad grupp som forskar och kollar noggrant vad de behöver och vad de är ute efter exakt. Vad händer med den stora massan, som det så fint kallas. Här kommer marknadsföringen in där miljarderna flyger fram och tillbaka. Företag stämmer varandra fram och tillbaka och Apple patenterar en viss form på smartphones. Rent spontant kan det kännas som att ”smartphone” är ett dumt namn på de minidatorer de flesta av oss går runt med i fickorna idag, som man även kan ringa och smsa på, faktiskt!

Det är inte heller en omöjlighet att ökningen av smartphones på marknaden äter en del av marknadsandelarna på PC-sidan. Vad som är viktigt att tänka på är att vi samtidigt inte har den typen av marknadsföring på bärbara/stationära datorer. Hela tiden utmanas man av reklam att köpa den senaste smartphonen mest för att det är den senaste och har allt man behöver samt allt man inte behöver. Trots att vi har gått igenom många år av ett tufft ekonomiskt klimat så är det den konstanta pressen att konsumera och konsumera mer än vad man egentligen bör göra. Man behöver generellt inte 4 kärnor för att kolla Facebook när man inte är hemma, det kan ses som lite överdrivet. Samtidigt som stilrena produkter blir allt mer populära.

Men vad är en ”Post PC-era” egentligen? Den frågan tror jag är svår att definera då det mesta egentligen kan klassas som personliga datorer. En smartphone är en minidator, en surfplatta likaså. En bärbar är en dator precis som en stationär dator. Återigen kommer marknadsföringen in i bilden där man försöker få något gammalt att se nytt ut i hoppet om att sälja mer. Det som är ett hot mot hela marknaden i sig är en övermätt marknad som inte längre har lust att köpa efter att företagen pumpat ut nya enheter som inte ger många nyheter och är snarlika de äldre enheterna som redan finns. Man kan även fråga sig hur smarta dessa telefoner egentligen är när batteritiden knappt räcker en dag om man har tur.

Vad som skulle gynna marknaden i längden är mer öppen källkod och mindre stängd mjukvara/hårdvara när företag tänker på kortsiktig vinst istället för kunderna och hur det kan påverka marknaden i framtiden. ARM försöker ta sig in på personliga datorer men x86 har så pass starkt fotfäste att det kan bli svårt. Men många program skulle behöva skrivas om för att fungera på både ARM och x86 vilket delar marknaden, och åsikter. Faktum är att vi vet att nya Playstation 4 är x86 och troligtvis även nästa Xbox. Intel pushar x86 på smartphones och det har visat sig vara en enormt stark arkitektur även på det området. Samtidigt som jag inte håller med om att det är en ”Post PC-era” så lever vi sannerligen i en intressant period där marknaden inte riktigt vet vad den vill eller vad som kommer ske i framtiden. Det finns ingen anledning till att båda arkitekturer inte kommer existera vid sidan om varandra i framtiden. Men med tanke på närvaron x86 har haft i flera årtionden så är det en svår fråga. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att konkurrens är livsviktigt för hela industrin i sig och oss som konsumenter. Utan konkurrens kan ingen påverka, skapa förändring eller kreativitet.

Något att tänka på nästa gång vi biter i det sura äpplet eller när ”Intel inside”-reklamen rullar på TV. Det är du som bestämmer vad du lägger dina pengar på som du slitit hårt för. Till skillnad från vad reklam säger så är du smart och du kan använda det till att fatta dina egna beslut. Bara för något inte är populärt så är det inte rätt eller fel. En logga är inget att lita på.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar