Hoppa till innehåll

AMD HD 6990 och HD 6950

2011 jun 03 av Conman i Grafikkort
Dags att testa AMD HD 6990 och HD 6950, två väldigt intressanta kort från AMD. Först ut har vi AMD HD 6990 som är AMDs nya prestanda monster, två Cayman XT kärnor och hela 4 GB minne. Sedan så har vi AMD HD 6950 vilket är utrustat med en Cayman Pro kärna och 2 GB minne.

Pris/prestanda, Sammanfattning och BetygSom vi ser i diagrammet så följer AMD HD 6990 kortet trenden. Att som vanligt när det handlar om kort med dubbla kärnor så hänger inte prestandan riktigt med det högre priset. Sedan är det inte alltid det är bättre med fler kärnor/kort.

AMD HD 6950 kortet placerar sig däremot väldigt bra i listan.
Det blir bara slaget av HD 5770 och HD 5830, de korten har nu fått ett mycket attraktivt pris efter AMD släppte sin HD 6xxx serie.

________________________________________________________________

AMD HD 6990AMD HD 6990 är ett mycket kraftigt grafikkort.
Det vänder sig till konsumenten som vill ha det värsta och som inte bryr sig om priset och kortets hunger efter ström. Man skall även tänka på att kortet kräver ett rejält chassi, dels för sitt fysiska mått men också för värmen skull. Kylaren på kortet har fläkten i mitten och det innebär att hälften av den varma luften evakueras ut genom gallret på kortets baksida, medan den andra hälften blir kvar inne i chassit.

AMD HD 6990 svarade bra på överklockningen.
I alla fall när det kom till kärnorna, det gick lite sämre för minnena. Förmodligen beror detta till stor del av att hälften av chipen sitter på kortets baksida och därmed så kyls de bara passivt av täckplattan som är monterad på kortets baksida.Fördelar:
+ Microbrytare för enkel överklockning.
+ Väldigt mycket prestanda för ett kort.

Nackdelar:
- Stort och strömkrävande.
- Kylaren blåser inte ut all värme.

Betyg


Betyg 3.5 / 5


________________________________________________________________


AMD HD 6950AMD HD 6950 är ett riktigt prisvärt kort med mycket prestanda.
Kortet levererar bra resultat över lag och nu när priserna kryper ner under 2000kr, så är det ett givet köp för den som funderar på att uppgradera.

Även på detta kort hittar vi ju den smarta microbrytaren.
Det ger användarna lite mer säkerhet när det kommer till överklockning genom att ändra i bios. Det går nämligen att välja med brytaren vilket bios kortet skall boota med. Så om ett BIOS blir misslyckat så går det att starta kortet med det andra BIOSet.

Ska man försöka hitta något negativt så vore det storleken.
Vi hade gärna sett AMD HD 6950 som singel slot, alltså ett kort med en kylare som bara tar upp en plats. Detta hade gett oss ett lite smidigare kort och förhoppningsvis får vi se det när tillverkarna börjar göra fler egna varianter av kortet.Fördelar:
+ Mycket prestanda för pengarna.
+ Kräver bara två 6-pin strömsladdar.

Nackdelar:
- Kylare som tar upp två platser.

Betyg


Betyg 4.5 / 5________________________________________________________________

Betygssystemet bygger på:

1. Katastrof - Disaster
2. Icke Godkänt - Unapproved
3. Godkänt - Approved
4. Väl Godkänt - Well approved
5. Mycket Väl Godkänt - Exelent

  • 0


0 Kommentarer