Hoppa till innehåll

AMD Radeon HD 6850 & 6870 testat i 14 speltitlar

2010 dec 05 av Conman i Grafikkort
AMDs nya HD 6000-serie är här och först ut är HD 6870 och HD 6850. Båda dessa kort är utrustade med den helt nya kärnan från AMD som fått namnet Barts.

AMDs nya HD 6000-serieBåda korten i den här recensionen är alltså utrustade med AMDs nya grafikprocessor Barts. Denna GPU kärna är inte tänkt att vara deras flaggskepp då man helt riktat in sig på mellan-segmentet vilket vi även ser på prissättningen.

Senare i år är det tänkt att nästa kärna skall lanseras och den har fått namnet Cayman. Det är först här vi kan förvänta oss en riktigt skillnad i prestanda i och med att man med denna arkitektur kommer att ersätta dagens HD 5870 och HD 5850.


Om vi studerar AMDs roadmap lite närmare så ser vi att det planeras ett riktigt monter, HD 6990. Om detta grafikkort blir utrustat med dubbla grafikprocessorer låter vi vara osagt. Vi ser också att det planeras två budget kärnor med lägre prestanda än Barts, förmodligen kommer de ersätta dagens 57xx och 56xx kort (Turks och Caicos).


Bilden ovan visar en del av nyheterna med Barts och som vi ser så handlar det mest om optimering. AMD har lyckats med detta genom att noga studera hur DX11 och Tessellationstekniken används i spel. Det var inget man hade möjlighet till vid lanseringen av HD 5000-korten, för när förra generationens kort släpptes så fanns det knappt några titlar som nyttjade teknikerna.


Att AMD satsat på mer prestanda fast vid samma låga strömförbrukning som förra generationens kort känns som ett naturligt steg i utvecklingen. Att konsumenterna alltid vill ha mer prestanda kan nog alla vara överens om och kan då produkten leverera det utan att kräva mer ström så är det mycket positivt.


De nya 6000-korten bjuder även på fler möjligheter när det kommer till att ansluta bildskärmar. Både HD 6850 och HD 6870 är utrustade med två DVI portar, en HDMI och till sist två mini DisplayPortar. HDMI porten är nu uppe i version 1.4 vilket innebär att den har fullt 3D stöd. Mini DP portarna är uppdaterade till 1.2 och har nu stöd för fler skärmar per kontakt och självklart har även de stöd för 3D.


Med HD 6000-serien presentera även AMD en ny typ av Anti-Aliasing kallad Morphological och tanken är att den skall vara snabbare och göra ett bättre jobb än tidigare versioner.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar