Hoppa till innehåll

Asus Ares

2010 sep 30 av Conman i Grafikkort
När ett nytt grafikkort släpps på marknaden så följer de olika tillverkarna nästan alltid referensdesign. De tillverkar helt enkelt sina kort helt och hållet efter ATI och NVIDIAs ritningar. Efter ett tag på marknaden när den första vågen av konsumenter är tillfredsställda, då brukar de olika tillverkarna ta ut svängarna och börja experimentera med kort som skiljer sig från original designen. Det kan vara annan kylare, annan mängd minne men också kort med helt annan layout på PCBn.

ASUS ARES är ett sådant kort och även om ASUS kortet påminner om ATI’s Radeon HD 5970 så är det mer än kylaren och minnesmängden som skiljer korten åt.

Överklockning, temperatur och ljudnivåNu har det blivit dags att se om vi kan klämma ut ännu mer prestanda ur detta monsterkort. Vi använder oss av MSI’s senaste beta av Afterburner vilket tillåter oss att höja såväl frekvensen som spänningen till kortet.

Med en spänning på 1,3V till kärnorna så klarar faktiskt kortet hela 1005/5240Mhz (gpu/mem) vilket är en höjning på 155/440Mhz. Det är riktigt bra med tanke på att det rör sig om två kärnor på en och samma PCB.

Vi kommer även att överklocka processorn i systemet och ta med de resultaten i diagrammen, detta för att se hur kortet presterar utan att processorn håller tillbaka systemet.

TemperaturAsus kylare är konstruerad så att kylningen av kärnorna är separerat från kortets övriga varma komponenter och detta gör att temperaturen för kärnorna inte överstiger 63 grader under load med standard spänningen. När vi överklockar kortet och höjer spänningen till kärnorna så stiger även temperaturen. Men kylaren gör fortfarande ett väldigt bra jobb och högsta temperaturen vi registrerar är 71 grader.

För att få fram max temperatur så låter vi Devil May Cry 4 testet loopa i en timme sedan körs 5 rundor av Vantage.

LjudnivåNär kortet inte belastas så hårt så håller fläkten en relativt låg hastighet och ljudnivån är inte så hög. Men när belastningen ökar och temperaturen stiger så varvar fläkten upp och ljudnivån stiger snabbt. När kortet belastas hårt under en längre tid blir ljudnivån väldigt hög och nästan på gränsen till outhärdlig.  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar