Hoppa till innehåll

Asus Ares

2010 sep 30 av Conman i Grafikkort
När ett nytt grafikkort släpps på marknaden så följer de olika tillverkarna nästan alltid referensdesign. De tillverkar helt enkelt sina kort helt och hållet efter ATI och NVIDIAs ritningar. Efter ett tag på marknaden när den första vågen av konsumenter är tillfredsställda, då brukar de olika tillverkarna ta ut svängarna och börja experimentera med kort som skiljer sig från original designen. Det kan vara annan kylare, annan mängd minne men också kort med helt annan layout på PCBn.

ASUS ARES är ett sådant kort och även om ASUS kortet påminner om ATI’s Radeon HD 5970 så är det mer än kylaren och minnesmängden som skiljer korten åt.

ASUS ARESASUS Ares är ett riktigt stort kort runt 30cm långt och väger nästan 1,5Kg. Storleken tillsammans med färgkombinationen rött och svart ger ett intryck av att här finns det kraft så det räcker och blir över.


Om vi tittar närmare på ASUS Ares så ser vi två stora koppar flänsar på var sin sida om fläkten i mitten. Deras ända uppgift är att transportera bort värmen från kärnorna medan minnena och de andra varma komponenterna på kortet kyls av en gemensam ram. Denna lösningen gör att kylning av kärnorna blir optimal.


Men allt är inte optimalt med denna typ av kylare. Till skillnad från standard kylarna hos både ATI och NVIDIA så blåser inte denna kylaren ut all den varma luften ur chassiet. Detta är något som kan påverka hela systemet negativt men till vilken grad beror självklart på vilket chassi man använder och hur bra genomströmning av luften är.


När det gäller skärmanslutningar så har ASUS Ares en av varje d.v.s 1st DVI , 1st HDMI och 1st Display Port. Ares stödjer självklart Eyefinity vilket innebär att man kan koppla tre skärmar till kortet och använda sig av en väldigt bred upplösning.


Som vi kunde se i specifikation är ASUS Ares ett väldigt kraftigt kort och med en strömförbrukning (TDP) på hela 349W. När vi tittar närmare på kortets strömkontakter så blir vi inte speciellt överraskade då vi hittar två 8-pin kontakter plus en 6-pin kontakt.


Kortet har även en Crossfire kontakt och skulle man få för sig att koppla ihop två sådana här kort i ett system så ska man vara beredd på att det kommer ställa riktigt höga krav på nätaggregatet.

Fast det är klart har man råd med två Ares så har man förmodligen också råd med ett stort och kraftfullt nätagg.


Här ser vi kortets PLX chip det tillåter kärnorna kommunicera med varandra genom en intern Crossfire setup men tyvärr tillåter det inte kortet att utnyttja samma minnes framebuffer utan varje kärna får nöja sig med sina två GB minne.

  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar