Hoppa till innehåll

ASUS GeForce GTX570 DirectCU II

2011 mar 07 av Conman i Grafikkort
ASUS är en av de främsta när det gäller grafikkort med speciell design. Ett bra exempel på detta är ASUS Ares som vi testade för ett tag sedan. Det har blivit dags att testa ASUS GeForce GTX570 DirectCU II som är ett mycket speciellt kort, det första man läger märke till kortets storlek och kylaren med dubbla fläktar.

Överklockning ASUS GeForce GTX570 DirectCU IIASUS har skickat med deras Smart Doctor på skivan till kortet.
Detta ger oss möjligheten att höja spänningen till kärnan och på så vis få ut lite högre frekvenser. Men vi börjar att öka frekvenserna utan att ändra någon spänning.


Utan högre spänning lykades vi nå 782/4000MHz (kärna/minne].
Inte så mycket mer än 742/3800MHz (kärna/minne) som är kortets standard, men hastigheterna nådes helt utan någon ändring av fläktens hastighet eller spänningen till kärnan, vilket innebär att kortet fortfarande var lika svalt och tyst som vanligt.

Nu justerar vi spänningen så mycket det går vilket resulterar i 1,1V till kärnan.
Som standard ligger kärnans spänning på 0,96V, så det handlar inte om någon jätte ökning. Men med hjälp av lite extra volt så klarade kortet 830/4200MHz (kärna/minne) och när vi sedan ändrade fläktarna till 100% så nåde vi hela 870/4240MHz (kärna/minne). Hade ASUS monterat kylflänsar på minnena så hade vi förmodligen fått se högre frekvenser på minnena speciellt när vi körde fläktarna i 100%

Men hur presterar nu kortet med dessa höjda frekvenser?
Jo vi har valt att ta med både max överklockningen 870/4240MHz plus överklockningen på 782/4000MHz som vi nåde utan någon som helst ändring av spänning eller fläkthastighet.

Ljudnivå och temperatur ASUS GeForce GTX570 DirectCU IIASUS GeForce GTX570 DirectCU II kortets kylare gör ett bra jobb.
Som vi nämnt tidigare så är grafikkorten ur ASUS DirectCU II utrustade med en speciell kylare, dubbla 100mm fläktar och värmeledningsrör i koppar som har direkt kontakt med kärnan på korten. ASUS nämner på förpackningen till kortet att det skall vara 20 % svalare än ett GTX570 kort med referens kylare, om nu så är fallet låter vi vara osagt då vi ej har testat något sådant kort.

Vi börjar med att belasta kortet 100 % under minst en timme.
Detta gör vi för att få fram max temperatur på kortet så efter en timmes belastning så registrerar vi temperaturen och fläkt hastighet med både ASUS Smart Doctor samt med GPU-Z, båda visar en max temperatur på 68 grader.


Efter det så låter vi datorn och grafikkortet vara obelastat i en timme. Sedan använder vi programmen igen och registrera kortets temperatur, nu visar de att kortet håller 32 grader. Från 32 grader utan belastning till 68 under full belastning är inte så farligt för ett sådant här grafikkort.

Vi registrerade även hur fläktarnas hastighet ändrades av belastningen. Utan belastning så snurrar fläktarna på i 1110rpm (varv per minut) och tack vare att det är 100mm fläktar så slipper man det något skrikiga ljud som kan uppstå från fläktar med mindre diameter. Så utan belastning är kortet riktigt tyst. Efter vi hade belastat kortet under en timme så hade fläktarnas hastighet ökat till 1440rpm (varv per minut) men kortet är fortfarande relativt tyst, låter inte mycket mer än en någorlunda tyst vanlig 120mm fläkt.


Sedan ökar vi fläktarna till 100 % och då snurrar de i 3840rpm.
Nu låter det en hel del om kortet men samtidigt så ökar kylningen av kortet väldigt mycket och som vi kan se från överklocknigen så kunde vi höja kärnans frekvens några snäpp till när vi just körde fläktarna i 100 %.  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar