Hoppa till innehåll

ASUS GeForce GTX570 DirectCU II

2011 mar 07 av Conman i Grafikkort
ASUS är en av de främsta när det gäller grafikkort med speciell design. Ett bra exempel på detta är ASUS Ares som vi testade för ett tag sedan. Det har blivit dags att testa ASUS GeForce GTX570 DirectCU II som är ett mycket speciellt kort, det första man läger märke till kortets storlek och kylaren med dubbla fläktar.

ASUS GeForce GTX570 DirectCU IIVi börjar med att inspektera själva förpackningen som kortet kommer i.
Lådan är av standard storlek vilket i detta fall känns lite konstigt då grafikkortet är så stort. På framsidan så ser vi den grafiska designen med riddaren som ASUS använt många gånger förr. Att kortet ingår i ASUS DirectCU II serie och därmed är 20 % svalare framgår även det av lådans framsida.


På baksidan hittar vi mer ingående information om kortet.
Vi kan läsa om DirectCU II seriens speciella kylare med sina dubbla fläktar och värmerör av koppar som har direkt kontakt kortets kärna. Vi läser också att ASUS valt att använda komponenter av högsta material kvalité för att säkerställa prestanda och livslängd hos kortet.

ASUS skyltar även med att det går att höja volten till kärnan.
Detta är något vi går in mer på under överklocknings delen av recensionen. Den sista informationen vi läser bak på kortets förpackning innan vi öppnar den är vilka skärmutgångar grafikkortet har.


Innan vi tittar närmare på ASUS GeForce GTX570 DirectCU II så tittar vi på tillbehören som ASUS har skickat med. En strömadapter som gör om två 6-pin kontakter till en 8-pin, en DVI till VGA adapter då kortet helt saknar VGA utgång, en lång och flexibel SLI brygga och detta kan behövas med tanke på att kortet tar upp tre kortplatser. Till sist har vi en manual och en skiva med drivrutiner, överklockning och övervaknings program plus en elektronisk manual.


ASUS GeForce GTX570 DirectCU II följer definitivt inte referensdesign utan är ett av grafikkorten som ingår i ASUS nya DirectCU II serie, en serie som innefattar både AMD och NVIDIA baserade grafikkort. Det speciella med denna serie är först och främst kylaren som med sina dubbla 100mm fläktar som ökar luftflödet flera hundra procent (enligt ASUS) jämfört med referens kylaren.


Sedan är också kylarens värmeledningsrör speciella de som har ju i uppgift att transportera värmen från kärnan och ut till kylflänsarna. DirectCU II kylarens rör är gjorda av koppar och har direkt kontakt med kärnan på kortet, allt för att öka rörens värmeupptagning och därmed bibehålla en så låg temperatur på kortet som möjligt.


Som vi ser på bilden så är ASUS GeForce GTX570 DirectCU II riktigt brett. Kortet tar upp omkring två och en halv kortplats, fast plåten bak på kortet tar upp tre. Vi ser också kortets två strömkontakter en 8-pin och en 6-pin, detta skiljer från referens designade GTX570 som har två 6-pin kontakter.


ASUS GeForce GTX570 DirectCU II har totalt fyra utgångar för skärmar. Två DVI portar, en HDMI port i full storlek och till sist en Displayport, även denna i full storlek. När vi ändå är inne på kontakter och portar så kan vi nämna att det sitter två SLI kontakter upp på kortet. Om nu kortet stödjer 3-SLI låter vi vara osagt men en sådan konfiguration med standard kylaren skulle alltså ta upp 9 kortplatser.


Kortets speciella kylare med dubbla 100mm fläktar och fem värmerör.
Kylaren har inga som helst problem att hålla kortet svalt och detta samtidigt som ljudnivån är väldigt låg. Det är fördelen att använda större fläktar som då kan ha en betydligt lägre hastighet och därmed ljudnivå.


Tyvärr är det bara kärnan som har kontakt med kylaren.
Minnena på kortet har ingen extra kylning förutom luftflödet från fläktarna på kylaren. Då de andra varma komponenterna i framkant på kortet har fått en kylfläns monterad över sig så tycker man att ASUS borde monterat något liknande över minnena.


Bilder ASUS GeForce GTX570 DirectCU II  • 0


0 Kommentarer