Hoppa till innehåll

EVGA GeForce GTX 285 Hydro Copper

2009 mar 27 av Conman i Grafikkort
För ett tag sedan recenserade jag ett GTX295 grafikkort från ASUS, det var ett kort med dubbla kärnor tillverkade i 55nm. Nu har det blivit dags för nästa kort med 55nm kärna, nämligen EVGA GeForce GTX 285 Hydro Copper. Bakom det långa namnet döljer sig ett GTX285 med höjda frekvenser och med EVGA´s HydroCopper vattenblock monterat.

EVGA GTX285 HydroCopperEVGA GTX285 HydroCopper är ett GTX285 fast med rejält höjda frekvenser och med ett vattenblock monterat. EVGA har ett kort till med samma överklockning från fabrik GTX285 FTW, fast på det kortet sitter det en luftkylare som följer referens designen.

När jag kollat på recensioner av FTW versionen av kortet så har jag läst att dom inte kunnat överklocka det kortet något mer, men HydroCopper versionen kanske ger lite utrymme för överklockning med tanke på att det är vattenkylt. Hur det gick kan ni läsa längre fram i recensionen.

EVGA har alltså valt att öka frekvenserna från 648/1476/1242Mhz till 720/1620/1386Mhz (core/shader/minnena). Detta är en rätt stor ökning för att vara från fabrik men kortet i sig har inga problem med dessa hastigheterna.

För att kyla kortet i min recension så använde jag mig utav Gigabyte´s 3D Galaxy II som är ett komplett vattenkylningskit med radiator, fläktar och pump. Här hittar ni en recension av det kittet.


EVGA GTX285 HydroCopper utan vattenblocket, som vi ser på bilden så har kylaren väldigt god kontakt med kortet. EVGA har också valt att använda sig av kylpasta på alla delar istället för värmeledande tejp. De flesta korten har tejp emellan minnena och kylaren för att dessa inte blir lika varma som själva kärnan.

VattenblocketBlocket är tillverkat av innovatek, det är ett välkänt tyskt företag som har tillverkat vattenkylnings produkter en längre tid.Blockat är uppbyggt med en stor koppar skiva som är skruvad mot själva grafikkortet och sedan ett lite kraftigare stycke delrin fastskruvad på koppar biten. Delrin delen är tjockare än kopparn för att vattenkanalerna går till största delen i delrinet. Detta är ett väldigt smart och ekonomiskt sätt att bygga vattenblock på, för kopparn är dyr och delrinet är förhållandevis billigt. En annan fördel är att blocket inte blir så tungt, fast samtidigt så vill man ha mycket koppar då det är den som tar upp värmen från kortet. En balansgång som innovatek klarat galant med detta blocket.En stor fördel med detta blocket är att det finns distanser som ser till att grafikkortet inte böjer sig. Detta har många tidigare vattenblock haft problem med, att när det skruvats fast så har korteten bågnat lite.


  • 0


0 Kommentarer