Hoppa till innehåll

GIGABYTE GeForce GTX 580 SO

2011 nov 30 av Conman i Grafikkort
Som ni säkert vet så har vi på TechSweden en stor förkärlek till komponenter som inte följer referensdesign. Vi gillar när tillverkarna kommer med produkter som stiker ut på ett eller annat sätt, det kan vara allt från en utstickande färg på PCBn eller medföljande mjukvara, till extrema fall där tillverkna går över gränserna som ASUS med sitt MARS grafikkort. Så när paketet från GIGABYTE öppnades och man möts av en stor svart förpackning med texten SUPER OVERCLOCK, då kryper det fram ett litet leende.

Det har blivit dags att recensera GIGABYTE GeForce GTX 580 SO.

Pris/prestanda, Sammanfattning och BetygAtt AMD baserade grafikkort har bättre pris/prestanda än NVIDIA grafikkort är ju ingen nyhet, vi ser även att det är mellan korten som ger mest prestanda per krona.

Så att GIGABYTE GeForce GTX 580 SO hamnar en bit ner i diagrammet är ju inte så konstigt då det är ett NVIDIA baserat top kort.

GIGABYTE GeForce GTX 580 SOGIGABYTE GeForce GTX 580 SO är ett påkostat kort med noga utvalda komponenter, detta gör att kortet kostar lite mer än ett vanligt GTX 580 kort. Så vad är fördelarna över ett vanligt GTX 580 och är det värt det?

GIGABYTE har monterat en riktigt bra kylare kortet, de tre fläktarna håller nere temperaturen på kortet utan att ljudnivån blir jobbigt hög. Att den är så tunn gör att kortet bara tar upp två platser, detta är ett stort plus och gör det möjligt att köra 3-way SLI med GIGABYTE GeForce GTX 580 SO.

GIGABYTE har valt komponenterna noggrant när de konstruerade GTX 580 SO, bland annat är kärnorna noga testade för att klara den höjda frekvensen. På baksidan av kortet finner vi monterade lysdioder och de ger en synlig indikation om hur kortet jobbar, ett trevligt inslag.

GIGABYTE flirtar lite med de mer extrema överklockarna, kortet har nämligen dubbla bios som väljs med en brytare på kortet. Men det är inte allt för bredvid brytaren sitter det nämligen mätpunkter för kortets olika spänningar. Visst är det trevligt med bios väljare och mätpunkter direkt på kortet, men hur tänkte GIGABYTE när de valde placering?

GIGABYTE skickar med deras OC GURU, detta är ett mycket smidigt program där användaren tillåts att ändra frekvens, spänning och fläkthastighet på kortet. I det speciella sparläget sänks kortets frekvenser och därmed drar även kortet mindre energi. Det går att se hur mycket Watt man har sparat i sparläget.

Visst kostar GIGABYTE GeForce GTX 580 SO några hundralappar mer än ett standard GTX 580 kort, men väger kortets egenskaper upp detta?

Ja utan tvekan!Fördelar:
+ Utmärkt kylare, tyst och håller kortet svalt.
+ Mycket bra medföljande mjukvara.
+ Bios och mätpunkter för extrem överklockning.

Nackdelar:
- Dålig placering av bios brytare.
- Dålig placering och märkning av mätpunkterna.


Betyg


Betyg 4.5 / 5________________________________________________________________

Betygssystemet bygger på:

1. Katastrof - Disaster
2. Icke Godkänt - Unapproved
3. Godkänt - Approved
4. Väl Godkänt - Well approved
5. Mycket Väl Godkänt - Exelent

  • 0


0 Kommentarer