Hoppa till innehåll

GIGABYTE GeForce GTX 580 SO

2011 nov 30 av Conman i Grafikkort
Som ni säkert vet så har vi på TechSweden en stor förkärlek till komponenter som inte följer referensdesign. Vi gillar när tillverkarna kommer med produkter som stiker ut på ett eller annat sätt, det kan vara allt från en utstickande färg på PCBn eller medföljande mjukvara, till extrema fall där tillverkna går över gränserna som ASUS med sitt MARS grafikkort. Så när paketet från GIGABYTE öppnades och man möts av en stor svart förpackning med texten SUPER OVERCLOCK, då kryper det fram ett litet leende.

Det har blivit dags att recensera GIGABYTE GeForce GTX 580 SO.

GIGABYTE GeForce GTX 580 SODirekt när vi tittar på förpackningen så får vi vibbar att det rör sig om ett grafikkort riktat till entusiaster. Texten "SUPER OVERCLOCK" drar blickarna till sig och nere till höger så ser vi att frekvensen på kärnan är 16 % högre än hos GTX 580 kort som följer referens standard.


På baksidan finns massa information om kortets speciella egenskaper. Om vi börjar överst till vänster så ser vi att kortet är märkt med GIGABYTEs Ultra Durable VGA+, den märkningen innebär bland annat tjocka kopparbanor i PCBn och noga utvalda högkvalitets komponenter på kortet. Nedanför finns information om kortets bios som är lite speciell, det sitter nämligen en liten knapp på kortet som ger oss möjlighet att byta mellan två olika BIOS. I läge ett så lyser knappen blått och det indikerar att kortet bootar med standard bios, i läge två så lyser knappen rött istället och det är ett speciellt BIOS som skall underlätta vid extrem kylning.

Nästa egenskap som nämns är något som GIGABYTE kallar GPU Gauntlet. Det skall vara en typ av märkning som visar att kortet har utrustats med en handplockad kärna, en kärna som har fått genomgå flera hårda tester innan den godkännas.

WINDFORCE 3X är nästa egenskap och det handlar om kortets kylare. 3X står för de tre fläktar och de tre heatpipens som kylaren är utrustad med.

Sedan har vi lite mer speciell information om kortet, nämligen mätpunkter. Kortet har alltså mätpunkter direkt på PCBn och med hjälp av dem kan man med ett mätinstrument läsa av de olika spänningarna på grafikkortet.

Till sist har vi OC Guru och det är GIGABYTEs egna överklockning mjukvara. Programmet är inte bara för överklockning utan även för övervakning av kortets olika värden. Med hjälp av programmet kan man spara flera olika profiler med olika frekvenser, spänning och fläkthastighet.


Nog om förpackningen, låt oss istället ta en närmare titt på själva kortet.
Det första vi ser är kylaren som är monterad på grafikkortet, den har tre 80 mm fläktar vilket gör att kylaren är riktigt stor.


Kortet är med sina 28 cm något längre än ett vanligt GTX 580 kort. Och även om kylaren är stor och kortet långt så kräver det bara två expansionsplatser, detta är en förutsättning om man har tänkt att köra 3-Way SLI med tre sådana här grafikkort.


Baksidan av kortet ser standard ut men det finns några saker som sticker ut. Bland annat det som ser ut som minneskretsar, det är NEC kondensatorer. GIGABYTE har valt dessa för att de minskar ljudet vid hög belastning och de hjälper till att stabilisera spänningen. Lite längre till vänster så har GIGABYTE utrustat kortet med dioder, ju mer kortet är belastat ju fler dioder lyser.


Kortet har två SLI portar och då det bara tar upp två expansionsplatser så är det inga problem att köra SLI och 3-vägs SLI med GIGABYTE korten.


Här ser vi kortets strömförsörjning, vilket består av en 6-pin och en 8-pin.
Hela 12 faser används till kärnan och spänningsregulatorn, sedan finns det ytterligare två faser som förser minnena med ström.


Nere till höger på kortets framsida hittar vi två extra intressanta egenskaper. Först så har vi den lilla blå brytaren, med hjälp av denna så byter man bios på kortet. Om den ger ifrån sig ett blått sken när kortet är igång, då är standard bios aktiverat. Om den istället lyser rött så är bios nummer två aktivt, detta BIOSet skall underlätta vid användning av extrem kyla och motverka "Cold bug".


Nästa speciella egenskap hittar vi bredvid brytaren, nämligen mätpunkter.
GIGABYTE har varit så vänliga att göra mätpunkter direkt på kortet så det blir lättare för oss konsumenter att mäta spänningarna på kortet, detta är ett riktigt trevligt inslag och kan hjälpa till vid extrem överklockning.


Men allt är inte guld och gröna skogar...
Jag vet inte riktigt hur GIGABYTE tänkte när de placerade mätpunkterna och brytaren längst ner på kortet, det är trångt att komma åt både brytare och mätpunkter. Sedan är inte mätpunkterna märkta heller, utan att vi måste vända oss till manualen för att se vilken spänning som hör till vilken punkt.


GIGABYTE OC GURUGIGABYTEs OC GURU som medföljer kortet har många möjligheter.
Direkt när man startar OC GURU blir man sugen på att överklocka och under OC fliken så går det att spara fem olika profiler. Man kan ändra frekvenserna, spänningen och fläkthastigheten helt oberoende av varandra, max spänning som programmet tillåter är 1.050V för kärnan och 1.632V för minnena. De högsta frekvenserna man kan välja är 1710 MHz för kärnan och 3420 MHz för CUDA-kärnorna, för minnena är 1230 MHz max (4920 MHz).


Nästa flik är GAMING och här jobbar programmet lite annorlunda.
Här tillåter det att ändra frekvenserna på kortet, resten sköter programmet. Men vi har lite andra möjligheter under "GAMING" så som att ändra ljusstyrka, kontrast och gamma. Vi kan även ta skärm dumpar med hjälp av programmet.


Den sista fliken kallas GREEN och skall vara ett energispar läge.
Vi kan inte ändra något i detta läge, utan programmet sänker istället frekvenserna på kortet och på så sätt minskar energiåtgången. Informationen vi får är hur mycket watt kortet förbrukar och hur mycket watt i timmen vi har sparat genom att köra kortet i GREEN läge.


  • 0


0 Kommentarer