Hoppa till innehåll

GIGABYTE HD 6970

2011 feb 01 av Conman i Grafikkort
GIGABYTE HD 6970 en kraftig efterträdare till HD 5870 korten!?
För ett tag sedan så gjorde vi här på Techsweden en recension av de nya AMD grafikkorten HD 6850 och HD 6870, i den recensionen nämnde vi att AMD snart skulle lansera grafikkort med en ny kärna, Cayman. Nu har de korten kommit och GIGABYTE har varit vänliga att skicka ett exemplar, deras version av HD 6970.

GIGABYTE HD 6970GIGABYTE HD 6970 levereras i en stor mörk förpackning och designen av lådan med det Transformers liknande ögat på framsidan drar blickarna åt sig.

Förutom det grafiska motivet på framsidan av boxen så kan vi utläsa lite information om kortet. Vi kan se att kortet är utrustat med 2GB minne, att kortet stödjer fyra skärmar, att det stödjer HD3D och slutligen 7.1 ljud.På baksidan av förpackningen finns det lite mer ingående information bland annat om DirectX 11 och om AMD’s Eyefinity teknik.

Inuti förpackningen så hittar vi förutom själva kortet lite tillbehör och det GIGABYTE har valt att skicka med är: manual, snabbguide, skiva med drivrutiner och mjukvara, en CrossFire brygga och två strömsladdar. Sladdarna är för dem som har nätaggregat utan 6 och 8-pins kontakter, så med hjälp av sladdarna så kan man förse GIGABYTE HD 6970 med ström genom fyra vanliga molex kontakter.


GIGABYTE HD 6970 är ett rätt stort kort, runt 27 cm långt. Då det är byggt helt efter referensdesign så är det egentligen GIGABYTE’s egna klistermärke på framsidan av kortet som skiljer just detta från andra HD 6970 kort.


GIGABYTE HD 6970 är utrustat med två Crossfire portar och det ger en möjlighet att koppla ihop upp till fyra kort.


Kortet har fem portar för inkoppling av skärmar. Först de två DVI portarna, sedan en HDMI port som precis som HD 68xx korten är uppdaterad till 1.4a standard vilket ger stöd för 3D. Till sist hittar vi två DisplayPortar som följer 1.2 standarden.


En nyhet med HD 69xx korten är den här lilla microbrytaren. Nu undrar ni säkert vad den gör, jo det är så att HD 69xx korten är utrustade med två bios och med brytaren så väljer man vilket bios man vill att kortet skall starta med. Detta är ett mycket smart drag av AMD då tanken med detta är att minska antalet trasiga grafikkort.

Om användaren råkar flasha ett felaktigt bios så kan man lätt byta bios med brytaren och flasha över ett helt bios igen. Men den första tanken som slår oss här på TechSweden är att man kan göra ett bios där kortet går för fullt och ett bios med standard frekvenser. Då behöver man inte in och ändra frekvenserna vid benchning utan man ändrar bara bios med brytaren på kortet.


Här den ända utvändiga skillnaden mellan HD 6970 och lillebror HD 6950. HD 6970 kräver en 6-pin plus en 8-pin strömkontakt medan HD 6950 nöjer sig med två 6-pin kontakter. De andra skillnaderna mellan korten är frekvenserna och själva kärnan.Här ser vi den kraftiga och relativt tunga kylaren demonterad från kortet. Den har inga som helst problem att klara av värmen från kortet och funktionen är så att fläkten tar in luft i framkant, blåser den genom kylflänsen av koppar som har kontakt med kärnan. Sedan transporteras den uppvärmda luften ut ur chassiet genom öppningen bak på grafikkortet. Detta gör att vi slipper massa uppvärmd luft inuti chassiet.


Vi har haft en notis här på Techsweden.org om HD 69xx korten. Den handlade om att strömkontakterna på korten måste slipas till för att passa ihop med standardkylaren. Här ser vi att detta stämmer, ett av hörnen på 8-pins kontakten har slipats ner för att kylaren skall passa.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar