Hoppa till innehåll

MSI R7770

2012 feb 26 av Conman i Grafikkort
Minns ni när AMD lanserade sina HD 5770 grafikkort? De var inte de kraftigaste eller de billigaste korten, men de gav extremt mycket prestanda per krona AMD har nu släppt deras HD 7770 och HD 7750, de senaste korten ur deras Southern Islands familj.

Exemplaret vi skall testa i denna recension kommer ifrån MSI och det är deras R7770 2PMD1GD5 OC som ligger på testbänken. Vi har ju en liten förkärlek för grafikkort som inte följer referensdesignen, så det är extra kul att kortet har en annan pcb, annan kylare och är lite överklockat.

MSI R7770



Dags att ta oss ann MSI R7770 2PMD1GD5 OC, vi börjar som vanligt med lådan. När man först ser förpackningen så känns det som att det är en förpackning till ett moderkort, rektangulär och rätt stor. Texten AFTERBURNER på lådan får de flesta entusiaster att le, det är nämligen MSIs egna mjukvara för överklockning av grafikkort.


På baksidan av förpackningen så får vi mer information om Afterburner.
Vi finner även information om själva kortet och dess specifikationer.


Tillbehören som MSI skickar med följer standarden. Manuall, skiva med drivrutiner och mjukvara, en DVI till VGA adapter, en mini DisplayPort till DisplayPort kabel och en Molex till 6-pin sladd.


Dags att ta fram kortet för en närmare koll. Det första vi ser är att kortet är utrustat med en kylare som har två fläktar, denna kylare gör att kortet tar upp två expansionsplatser.


En närmare titta på kortet. På bilden ser vi kortets CrossFire port, tyvärr bara en sådan. Detta innebär att det bara går att koppla ihop två av dessa kort.


På kortsidan av kortet finner vi skärmportarna. Från vänster, två mini Displayport, en HDMI och längst till höger en DVI port.
MSI har även valt att göra fläktgallret lite speciellt.


MSI R7770 2PMD1GD5 OC utan kylare. När vi demonterar kylaren så hittar vi ett väldigt rent kort, i vanligt dagsljus är pcb´n brun ungefär som choklad. Längst upp till höger ser vi kortets strömkontakt och i mitten ser vi kärnan och fyra minnes chip.


Strömkontakten igen, kortets låga strömkrav gör att det bara krävs en. Det kan vara lite problem att demontera strömkabeln från denna kontakt på grund av kylaren, mer om detta längre ner.

Kylaren



MSI har alltså valt att utrusta kortet med en egendesignad kylare, den är uppbyggd av en stor kylfläns i aluminium som kyls av två fläktar.


När vi vänder på kylaren så ser vi värmeledningsröret som har direkt kontakt med kärnan på kortet. Tyvärr så har inte kylaren någon kontakt med minnena på kortet, en nackdel så klart.


En närmare titt på värmeledningsröret och dess kontakt med kärnan.

Ett litet problem.



När vi arbetar med kortet så uppdagas snabbt ett problem. Strömkontakten på kortet sitter lite för långt in på kortet och kylarens plasthölje går ner lite för långt. Detta gör att det uppstår problem när man skall lossa strömkabeln, i alla fall om man har en plasthake på kabeln som skall tryckas ner.


Här ser man lite bättre att det är svårt att komma åt haken på kabeln.



  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar