Hoppa till innehåll

XFX HD 5830

2010 mar 15 av Conman i Grafikkort
I väntan på NVIDIAs DX11 grafikkort så släpper ATI ännu ett kort ur deras HD 5xxx serie, ett kort som skall fylla upp mellan HD 5770 och HD 5850. Det har blivit dags för oss på TechSweden att testa XFX HD 5830, ett kort vars kärna bygger på samma som HD 5850. Det som skiljer modellerna åt är frekvensen, antalet Streamprocessorer och antalet ROP's. Det är faktiskt så att HD 5830 har högre frekvens, 800Mhz mot HD 5850s 725Mhz. Modellen har däremot ett antal färre Streamprocessorer, 1120 mot HD 5850 som har 1440. Antalet ROP's är halverat hos HD 5830 gentemot HD 5850, 16 mot 32.

XFX HD 5830Kortet som XFX bidragit med är lite speciellt eller rättare sagt så är alla HD 5830 speciella. AMD/ATI har bestämt att inte själva släppa några referens kort av HD 5830 utan bara förse de olika tillverkarna med kärnorna och sedan låta det vara upp till tillverkarna att göra sina egna kort. Med andra ord kan vi hitta lika många PCB layouter som det finns tillverkare.

XFX HD 5830 är utrustat med en kylaren som skiljer sig från de tidigare versionerna vi sett på HD 5850 och HD 5870. Den har inget utblås för den varma luften och den har tyvärr ingen kontakt med minnena på kortet. Nu brukar man klara sig granska bra utan aktiv kylning på just dessa punkter men när vi överklockar så är det inte helt fel ändå. Bättre att ha kylning där än att inte ha det. På framkanten av kortet hittar vi dock en liten kylfläns för spänningsregulatorerna, ett ont måste. Kortet är utrustat med två 6-pin strömkontakter och alltså precis samma som vi hittar på HD 5850. Även utgångarna är som på HD 5850 och HD 5870 med två DVI, en HDMI och en DisplayPort.

KylarenDå ATI valt att inte lansera någon referens design för HD 5830 är det upp till de olika tillverkarna att göra korten efter egen design, detta gäller så även för kylaren. XFX har valt en modell med kopparkärna som är förbunden med två kraftiga heatpipe's. De i sin tur transporterar värmen från kärnan ut till en rund kylfläns i aluminium. Kylaren har både positiva sidor men även en del negativa. Först o främst så håller den kärnan på kortet inom en rimlig temperatur och detta med en rätt så låg ljudnivå, faktiskt så är den tystare än referens kylarna för HD 5850 och HD 5870.


Men sedan som sagt är det några mindra bra saker med den. För det första så har den ingen som helst kontakt med minnena på kortet. XFX kunde i alla fall monterat någon sorts kylfläns över minnena tycker man. För det andra så blåser inte denna kylaren ut den varma luften ur burken, detta är vi ju vana att se annars på de flesta kort nu för tiden. Troligtvis handlar detta om en ekonomisk lösning då denna helt enkelt är billigare att tillverka. Vi hade dock föredragit en kylare som faktiskt släpper ut den varma luften utanför chassit och som dessutom kyler minnena aktivt.


XFX har valt att montera en liten kylfläns över de varma komponenterna, spänningsregulatorerna, fram på kortet men som sagt synd att de inte fått till något för minnena.

Lådan och tillbehörenLådans design påminner om den som XFX HD 5770 har, både utseendemässigt och storlek. Så själva lådan är ingen nyhet utan det som är lite speciellt är att XFX valt att skicka med Alien vs. Predator, eller en kod i alla fall. Med hjälp av denna koden så kan man ladda hem en fullversion av spelet. Det är alltid trevligt när det medföljer ett spel med grafikkorten.


Annars så är tillbehören helt enligt standard i form av; manual, snabbguide, skiva med drivrutiner, en DVI till VGA adapter, två Molex till 6-pin strömsladdar och så självklart XFX tuffa "stör ej" skylt.  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar