Hoppa till innehåll

XFX HD 5850 i testbänken

2009 okt 27 av Conman i Grafikkort
Det var ett tag sedan ATIs nya generations grafikkort släpptes på marknaden och nu har det blivit dags för oss på Techsweden.org att testa ett av dessa kort. Det är XFX som fått äran att vara först ut. Det handlar inte om "topp" modellen HD 5870, utan "lillebror" HD 5850. Specifikationerna för kortet visar dock ändå att det rör sig om ett kraftfullt kort.

TemperaturSom jag skrev tidigare så sitter det en kylare av referensdesign på XFX HD 5850. Den använder tekniken att suga in luft i framkant som den sedan blåser ut ur chassit. Detta gör att omgivningen i chassit inte värms upp av kortet. När kortet får stå i idle så håller det en temperatur på 36 grader, detta tack vare att frekvenserna och spänningen sjunker när kortet inte belastas. Vid max belastning (jag loopade Devil May Cry 4 i 45 minuter) så registrerade GPU-Z en max temperatur på 73 grader. När jag testar grafikkort så är det på en öppen bänk, man får räkna med att kortet blir lite varmare när det sitter i ett chassi.


LjudnivåLjudnivån på fläkten som sitter monterad i kylaren är inte speciellt hög, vid idle så håller fläkten ett varv tal på 979 rpm (varv per minut). När man sedan belastar det så höjs ju frekvenserna och spänningen till kortet vilket gör att temperaturen höjs, då ökar också fläkten i varv. Från 979 rpm till 1585 rpm, men ljudnivån blir inte på något sätt störande. Det är först vid 45-50% fläkten börjar låta en del och vid 100% (4560 rpm) så låter den en hel del. Detta har ju klart sina fördelar att fläkten har ett så stort spann. Till exempel vid benchning, då det inte gör något att kortet låter mycket.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar