Hoppa till innehåll

XFX R7970 Double Dissipation

2012 jan 15 av Conman i Grafikkort
Då var det nytt år igen och som ni vet, så innebär nytt år ny hårdvara. Det har varit många rykten om de kommande grafikkort med kärnor tillverkade med 28 nm teknik, AMDs Southern Islands och Kepler från NVIDIA. Ett extra intressant rykte var att AMD skulle lansera Southern Islands med deras top kort HD 7970, det ryktet visade sig vara sant.

XFX R7970 Double DissipationKortet kommer i en relativt liten förpackning och framsidan domineras av en stor loga bestående av två istäckta "D". På baksidan framgår med hjälp av bilder och text, alla nya och förbättrade funktioner hos HD 7970 korten.


När vi packar upp så tittar vi snabbt först vad som medföljer förutom själva kortet. Guider och manualer, som även finns på den medföljande skivan med drivrutiner. En HDMI till DVI adapter, en CrossFire brygga och en cool "Stör ej, jag spelar" skylt.


Nu är det nästan dags att ta i tu med XFX R7970 kortet, men först skall vi snabbt nämna några av de nya funktionerna hos AMDs Southern Islands.


Som ni säkert vet så står upplösningar runt 4K för dörren, detta innebär skärmar och grafikkort som klarar en upplösning på hela 4096 x 2160. Stöd för detta och Stereo 3D, hittar vi hos alla HD 7970 kort.


En annan funktion som utmärker de här nya grafikkorten är stöd för PCIe 3.0. En ny standard som har en teoretisk bandbredd på 32 GB per sekund och en hastighet av 8 GHz.


Så nu har det blivit dags att titta närmare på XFX R7970.
Grafikkortet följer som sagt referensdesign förutom kylaren som är XFXs egna Double Dissipation. Vi är vana att bara få se grafikkort av referensdesign när ett nytt kort lanseras, men både AMD och NVIDA har nu lättat på de kraven. Detta innebär att det inte bör dröja så länge innan vi får se kort där tillverkarna har designat egna kretskort och kylare. Att vi inte ser några sådana just nu beror på att tillverkarna helt enkelt inte haft tid, det har varit en snabb lansering och då gäller det att få ut produkten på marknaden.


XFX R7970 är 27 cm långt och tar upp två expansionsplatser, strömförsörjningen sker genom en 6-pin och en 8-pin kontakt.


På baksidan av kortet hittar vi de olika skärmutgångarna, en DVI, en HDMI av typ 1.4a och två mini Display Port. Kortet har lite nya funktioner när det gäller skärmutgångarna, dels så kan de använda upp till sex skärmar med AMDs Eyefinity teknik. Men man kan även ha olika ljud ut genom Displayportarna och HDMI porten, samtidigt. Eyefinity är uppdaterat till 2.0 och det ger stöd för 3D på tre skärmar samtidigt.


Här ser vi kortets båda CrossFire kontakter, det går att koppla ihop fyra kort för massa prestanda. Om vi tittar lite närmare baksidan av kortet, till vänster om CrossFire kontakterna så ser vi en liten Micro brytare. Med hjälp av den så kan man växla bios på grafikkortet, en låst och en olåst. Det är skönt att man kan växla tillbaka till den låsta om man råkar göra olåsta bioset korrupt.


Uppe på kortet längst fram har vi strömförsörjningen, den består av en 6-pin och en 8-pin kontakt. En sådan bestyckning skall klara 300 W vilket räcker gott och väl, då det finns en begränsning som gör att kortet inte förbrukar mer än 250 W.


Med kylaren demonterad så känns kortet riktigt rent, ordning och reda bland komponenterna. Det som utmärker sig är antalet minneschips och själva grafikkärnan med sin hjälp ram. Ramen sitter där för att jämna ut trycket över kärnan och motverka sned montering, vilket i andra fall kan innebära knäckta kärnor och defekta kretsar. Detta är en oss en mycket smartare väg att gå än att montera en stor metall huv som täcker hela chipet och därmed minskar värmeöverföringen.Strömdelen på kortet och vi hittar ser en 5+1 fas design, detta borgar för en stabil matning till kortet. På den andra bilden ser vi grafikkärnan med sin hjälp ram och de 12 minneschipsen från Hynix. Minnena är specificerade upp till 6000 MHz men då grafikkortet följer referens design så körs minnena i 5500 MHz.

XFXs Double Dissipation kylare.Double Dissipation, det är namnet på kylaren som XFX valt att montera på kortet. Referens kylaren från AMD har en enkel fläkt i framkanten av kortet, XFXs variant har två 85 mm fläktar. Detta gör att man får ett bättre luftflöde över hela grafikkortet, samtidigt kan man sänka hastigheten på fläktarna och därmed ljudnivån.


Tyvärr så är inte kylaren uppbyggd så att all varm luft evakueras ut ur chassiet, men samtidigt bidrar det till ett svalare grafikkort då den upphettade luften inte behöver passera hela kortet.


Fläktarna som är monterade på kylaren är i princip helt täta mot damm och det skall förlänga livslängden rejält.När vi demonterar kylaren från kortet och vänder på den så hittar vi inga värmeledningsrör eller heat pipes, som de brukar kallas. Det kan kännas lite udda då det är ett mycket förekommande inslag på eftermonterade kylare. Men det är inte hela sanningen, för den stora kopparplattan vi ser är faktiskt ett värmeledningsrör.


XFX kallar detta för Hydrocell och det hela bygger på att vätskan transporterar värmen inuti plattan, från den varma sidan till den kalla. Den varma sidan är den som har kontakt med kärnan på grafikkortet och den kalla, är den som har kontakt med kylarens kylfläns. Kylflänsen i sin tur kyls av de båda fläktarna och värmen försvinner från kortet i form av varm luft.


Som vi ser på bilden så har kortets kärna direkt kontakt med värmeplattan. De övriga komponenterna som inte har samma behov av kylning, har kontakt med kylaren genom värmeledande gummi/tejp.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar