Hoppa till innehåll

Zotac GeForce GTX 580 AMP2!

2011 jun 17 av Conman i Grafikkort
När NVIDIA och AMD släpper sina nya grafikkort så är vi vana att det dröjer ett tag innan vi får se kort som skiljer sig från referens designen. När sedan dessa kort dyker upp så brukar det vara kylarna som är utbytta och/eller att frekvenserna är en aning högre.

Zotac har tagit det ett steg längre med deras Zotac GeForce GTX 580 AMP2!

Zotac GeForce GTX 580 AMP2!Som vi nämnde så har Zotac inte nöjt sig med att bara byta kylaren och/eller höja frekvenserna på kortet, utan de har även ökat mängden minne på kortet. De höjda frekvenserna och den ökade mängden minne hjälper kortet att prestera bättre än ett vanligt GTX 580 kort och kylaren ser till att hålla kortet svalt och tyst.

Just kylaren är ett intressant kapitel då den kommer från det välkända företaget Zalman. Ett företag som har tillverkat kylare för både processorer, grafikkort sedan 2000-talets början. De har haft många kända kylare på marknaden och kylaren som sitter på Zotac GeForce GTX 580 AMP2! är deras VF3000F.


Kylarens bas är av koppar och den har direkt kontakt mot kärnan på kortet. Värmen från kärnan tas upp av basen på kylaren, sedan leds värmen vidare genom fem värmeledningsrör ut till aluminium kylflänsarna. Uppe på flänsarna är två 92mm fläktar monterade och de har i uppgift att blåsa luft genom aluminiumflänsarna och därmed kyla kortet.


Det är inte bara kylarens flänsar som behövs kylas av, för under kylaren sitter det flänsar monterade direkt på kortet. De har till uppgift att transportera bort värme från minnena och resten av de varma komponenterna på grafikkortet. Kylaren gör ett mycket bra jobb, den håller kortet svalt trots de höjda frekvenserna och samtidigt så är ljudnivån riktigt låg.

Ska man försöka hitta något negativt hos kylaren så är det själva designen då denna typ av kylare blåser inte ut den varma luften ut ur chassit. Därför är det noga att man ser över sin övriga ventilation av chassit när man monterar ett sådant här kraftigt grafikkort med denna typ av kylning.


Zotac GeForce GTX 580 AMP2! är utrustat med två DVI portar och en HDMI port. Precis som övriga GTX 580 kort så stödjer det användning av två skärmar samtidigt, andra likheter med vanliga GTX 580 kort är två SLI kontakter och strömförsörjning genom en 8-pin plus en 6-pin kontakt.
  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar