Hoppa till innehåll

Noctua NF-S12B FLX

2009 maj 22 av Conman i Kylning
Noctua har skickat en fläkt till mig för en kort recension. Det handlar om den nya NF-S12B FLX fläkten som är en uppgradering av deras NF-S12. Jag har tyvärr ingen NF-S12 att jämföra med, men jag har deras NF-P12 sedan tidigare tidigare så jag kommer testa de två mot varandra med hjälp av en Noctua NH-U12P kylare, för att se vilken fläkt som ger lägst temperatur och ljudnivå.

Noctua NF-S12B FLXNoctua NF-S12B FLX är en vidareutveckling av deras mycket hyllade NF-S12 fläkt. Med den här nya versionen har Noctua lyckats att få ca 10 % mer luftflöde och statiskt lufttryck vid samma ljudnivå. Detta har de lyckats med genom att förfina geometrin bland annat genom att bladens främre kant är lite längre och med hjälp av de utskurna spåren i ytterkanten. Som vanligt så lämnar Noctua hela 6 års garanti vilket är riktigt imponerande.

Man kan få fläkten att gå i tre olika hastigheter genom att antingen koppla den med de medföljande motstånden eller köra den direkt på nätaggregatet eller moderkortet.


Drivningen av fläkten har också uppdaterats, NF-S12B FLX använder sig av Noctua´s SCD2 vilket är en förfinad version av SCD som NF-P12 använder sig av. Detta hjälper till att reduceras ljudet som uppstår när fläkten får sina impulser.

Fläktens lager är av typen SSO som står för Själv Stabiliserande Oljelager. Detta lager stabiliserar axeln med hjälp av magnetfältet som bildas när axeln roterar och skall motverka slitage samt missljud.


Lådan och tillbehören
Lådan fläkten levereras i följer Noctua’s tidigare utformning och både färg och form av förpackningen har blivit lite av Noctua’s varumärke. Med hjälp av det integrerade fönstret på framsidan kan man urskilja vilken fläkt det är och man ser även att det medföljer vibrationshämmande gummifästen.

Även om boxen inte ser så exklusiv ut så har Noctua tänkt till, det går nämligen att öppna baksidan som en liten bok. Där kan man läsa en mängd diagram och bilder som visar vilka fördelar det finns med just denna fläkt.

En stor fördel med Noctua’s fläktar är att man själv kan välja tre olika hastigheter och därmed få tre olika ljudnivåer på fläkten. Detta gör man genom att smidigt koppla fläkten antingen direkt utan motstånd på moderkortet eller en molex med den medföljande adaptern. Om man vill sänka hastigheten så kopplar man bara ett av motstånden mellan fläkten och adaptern eller moderkortet. Noctua skickar också med vibrationshämmande gummifästen som skall ta bort de vibrationerna som kan bli i chassiet av fläkten.
  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar