Hoppa till innehåll

Noctua NF-S12B FLX

2009 maj 22 av Conman i Kylning
Noctua har skickat en fläkt till mig för en kort recension. Det handlar om den nya NF-S12B FLX fläkten som är en uppgradering av deras NF-S12. Jag har tyvärr ingen NF-S12 att jämföra med, men jag har deras NF-P12 sedan tidigare tidigare så jag kommer testa de två mot varandra med hjälp av en Noctua NH-U12P kylare, för att se vilken fläkt som ger lägst temperatur och ljudnivå.

Noctua NF-P12NF-P12 är Noctua’s kraftigaste fläkt som är anpassad för att sitta på CPU kylare då den har ett högre lufttryck gentemot NF-S12 fläktarna. En stor skillnad gentemot S12B SLX fläkten är att P12 har nio stycken blad. Det är små spår filade i bladen och spåren är lite olika beroende i vilken ordning bladen sitter. Detta för att fläkten skall kunna blåsa så mycket luft som möjlighet och med så högt tryck som möjlighet, utan att det skapas en massa turbulens och missljud.

NF-P12 använder sig av Noctua’s SCD drivning vilket är föregångaren till SCD2 som NF-S12B FLX använder sig av. Denna drivning av fläkten skall hjälpa till att minimera det brum som kan uppstå från fläktens motor.


Även hos NF-P12 hittar vi SSO lager, samma typ som på NF-S12B FLX fläkten. Detta lager stabiliserar axeln med hjälp av magnetfältet som bildas när axeln roterar, detta skall motverka slitage och missljud.


Lådan och tillbehören
Lådan till P12 fläkten ser i princip precis likadan ut som den till S12B fläkten. Så det är bra att Noctua har utformat ett litet fönster så man verkligen kan se vilken typ av fläkt det är i förpackningen. Här hittar vi också den öppningsbara baksidan med diagram och bilder som förklarar de olika fördelarna med just denna fläkt.

Tillbehören till NF-P12 är exakt samma som till NF-S12B FLX fläkten, fyra skruvar, fyra gummifästen, molex till 3-pin ström adapter och till sist de två motstånden som gör att man kan ändra hastigheten på fläkten.  • 0


0 Kommentarer