Hoppa till innehåll

Noctua NH-C14

2011 okt 12 av JorisS i Kylning
Efter att ha recenserat kylare av tillverkarna CoolIT, Cooler Master samt ett flertal Prolimatech är det nu dags att testa en av de senaste tillskotten i kylarfamiljen Noctua, som genom åren har blivit synonyma med topp-prestandan samt -kvalitet.

Kylaren i frågan är Noctua NH-C14 och kan omskrivas som en semi-lågprofil modell. Formgivningen motsvarar lågprofilsmodellerna men samtidigt är den så pass stor att den inte ryms i precis vilken (HTPC) låda som helst. Frågan är alltså i vilket segment kylaren hör hemma, samt om den kan utmana de vassaste av tornmodellerna.

Noctua NH-C14

Specifikationer
Noctua NH-C14
SocketIntel LGA1366, LGA1156, LGA1155 (LGA775)
AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1
Mått (L x B x H, mm) 166 x 140 x 130
Vikt (g)700 (utan fläktar)
850/1000 (ink 1/2 NF-P14 fläktar)
Antal heatpipes6
Diameter heatpipes6 mm
Rekommenderad fläkt140x140x25 (2st NF-P14 medföljer)
800-1200RPM
MaterialKoppar och aluminium


Blygsam storlek, brutal prestanda?Det finns en rad olika faktorer som spelar in i valet av processorkylare. Till en början, vad är det som skall kylas och vad är syftet med datorn? Skall den köras med standardinställningarna eller skall den klockas för bättre prestanda? Är det viktigaste att den ska köras med så hög överklockning som möjligt dygnet runt eller är ljudnivån en minst lika viktigt parameter? Det råder ingen tvekan att, allmänt sagt, tornkylare ger bästa prestanda. Men prestandan kommer mot ett pris, och kylarna kräver en relativt stor yta mellan moderkortet och sidoplåten av chassit. Detta innebär i praktiken att det, med undantag från eventuella speciella lådor, är midi-ATX och fulltower ATX som gäller för att kunna använda dessa monsterkylare. För de som satsar på mer blygsamma byggen eller till exempel en HTPC tillhör inte dessa tornkylare möjligheterna, och man får istället vända sig till lågprofilkylar-segmentet. Ett exempel på en sådan lågprofilskylare var Prolimatechs Samuel 17, som recenserades här tidigare.

Med NH-C14 vidareutvecklar Noctua deras tidigare modell NH-C12P och satsar på ett sorts gyllene mellanväg. En mellanväg är det åtminstone, om den är gyllene får vi lämna osagt tills vidare. Designen motsvarar Samuel 17, dock så är kylaren betydligt större samt levereras standard med två stycken Noctua NF-P14 140mm fläktar. Fläktar som, liksom mindre syskon, får mycket beröm för kvaliteten och ljudnivån/prestandan världen runt.

Kylaren kommer i en rejäl kartong med Noctuas numera välkända färgtema samt design. Storleken på kartongen kan upplevas lite skrämmande, jag kan dock direkt säga att det finns en del extra utrymme och luft i förpackningen. Kylarens storlek är i princip som man kan vänta sig med hänsyn till fläktarnas diameter på 140 mm. På kartongens utsida finns all information och samtliga uppgifter om kylaren.

Öppnar vi kartongen stöter vi på tillbehörskartongen, under denna finner vi ett skyddslager och sedan en fyrkantig kartong som innehåller själva kylaren. Öppnar vi den möts ögat av en glimt av kylaren, i form av kylarbasen. Sedan är det bara att lyfta på flikarna på kartongen och lyfta ur kylaren.

Noctua NH-C14Noctua NH-C14
Tillbehörskartongen är rikligt fylld och med lite tid över går det att vara lite kreativ med alla dessa tillbehör.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar