Hoppa till innehåll

NZXT Kraken X60

2013 maj 27 av Emil Daunfelt i Kylning
Trenden med slutna vattenkylningssystem har fullständigt exploderat över de senaste tre åren. I dagens läge florerar marknaden med olika enheter, de flesta i grunden tillverkade av antingen Asetek eller CoolIT som sedan märks om med en företagslogga och pumpas ut på marknaden. Idag har vi fått tag på en liten annorlunda enhet från kinesiska NZXT, Kraken X60 är bland de största slutna vattensystemen på marknaden.

Inledning och förordLedet med tillverkare för slutna vattenkylningslösningar är näst intill oändlig, detta kan ses både som en negativ men även som en positiv aspekt. Förutsatt att konsumenten gör lite efterforskning och jämförelser mellan olika märken, så ställer den höga konkurrensen på kylare också högre krav på enheternas prestanda och funktioner. Särskilt när de flesta enheter idag tillverkas av antingen CoolIT eller Asetek, ställs ytterligare krav för att tillverkarna sedan ska implementera unika funktioner för att optimera prestandan på sina enheter och för att kunna sticka ut och därmed skapa ett namn för sina lösningar.

NZXT Kraken X60 har ett ganska tydligt koncept, storlek och råprestanda. Kraken serien består av två enheter och storebrodern X60 riktas framförallt mot entusiaster som vill ha den prestanda-till-ljud förhållande som konventionell vattenkylning tillåter. Med en 280 mm radiator finns det gott om yta för att leda värme och tillåta låga fläktvarv som i sin tur ger upphov till en låg ljudnivå utan avsevärd prestandaförlust. Hur enheten ställer sig mot andra högpresterande slutna enheter samt luftbaserade processorkylare på marknaden är nu upp till bevis.

I vanlig ordning testar vi prestandan med hjälp av Prime95, först i standardfrekvens både i stillastående idle-miljö så väl som under full belastning. Sedan skruvar vi upp frekvenserna på processorn och ser hur enheten presterar under mer pressade förhållanden. Som mätinstrument använder vi AIDA64 Extreme, Coretemp samt CPU-Z för att se till så att allt står rätt till med våra frekvenser och värden. NZXT tillhandahåller även en mjukvara för att övervaka värden och styra de medföljande fläktarna.

SpecifikationerKraken X60 specifikationer
SocketIntel LGA 2011/1155/1156/1366/775
AMD AM2 /AM2 +/AM3/AM3+/FM2/ FM1
Dimensioner(radiator)312.5x138.4x27.0 mm ( H x L x B )
Slanglängd400mm
Strömstyrka (Motor)175 mA
MaterialKoppar/aluminium/gummi/plast
Fläktdiametrar140 x 25 mm
Luftflöde54 - 98 CFM
Ljudnivå21 - 37 dBA
Fläkthastighet800 - 2000 RPM  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar