Hoppa till innehåll

Recension: Silverstone Tundra TD03

2013 sep 10 av Emil Daunfelt i Kylning
Silverstone Tundra TD03 vattenkylning
Idag ska vi titta närmre på en rykande färsk sluten vattenkylare från tyska Silverstone. Enheten kallas Tundra TD03 och till skillnad från många andra enheter på marknaden, så tillverkar Silverstone själva dessa kylare för egen maskin istället för att ta hjälp av partnertillverkare så som CoolIT eller Asetek.

InledningSlutna vattenkylare är ett fenomen som växer i popularitet kanske främst på grund av tanken på underhålls-fri vätskekylning. Enligt vissa är det helt överflödigt att enheterna över huvud taget existerar och enligt vissa är det de bästa sedan skivat bröd. Vi på TechSweden anser dock att om kan man göra något enkelt på ett snyggt sätt, så finns det inget ont i att hjälpa flera på traven och låta fler få ta del av de fördelar som vätskekylning har, trots att prestandan kanske inte är i klass med en välbyggd skräddarsydd loop (eller lika snygg).

Nog om det, detta handlar inte om debatt utan om en viss kylare, vår huvudperson idag är Tundra TD03 från Silverstone. Enheten ingår i företagets absoluta toppsegment av processorkylare för konsumentmarknaden, serien kallas Tundra och innehåller TD03 samt storebrodern TD02. Idén bakom kylarna är självklart bra prestanda kombinerat med hög byggkvalité och slitstarka material för att kunna bibehålla en bra livslängd. Vi ska helt enkelt kunna köpa oss en enhet ur Tundra serien och sedan kunna nyttja den över flera plattformar utan att behöva byta på grund av undermålig prestanda eller utslitna kopplingar.Tundra TD03 består av en tjock och robust 120 mm radiator där flänsarna svetsats runt ledningsrören för ytterligare värmeledningsförmåga, kopplat till ett vattenblock tillverkat helt i metall med en kraftig kylbas i koppar. Temaenliga vita slangar tillverkade i de suveräna materialet: Fluorerad etylenpropylen, som sedan kopplar ihop den stora radiatorn med de tunga vattenblocket, där pumpen enligt tradition också huseras. Som grädde på moset skickar Silverstone även med två stycken 120 mm fläktar med 4-pin PWM styrning.

I vår recension kommer vi testa prestandan genom att köra TD03 genom vår testsvit. Vi kollar närmre på byggkvalitén, förpackning, tillbehör samt att vi lyssnar på ljudnivån och sedan sammanfattar vi allt på slutet där vi även presenterar betyg och delar ut eventuella utmärkelser.

Silverstone Tundra TD03
SocketIntel LGA2011, 1366, 1156, 1155, 1150, 775
AMD AM2, AM3, FM1, FM2
Mått: radiator (H x L x B)159 x 124 x 45 mm (Utan fläktar)
156 x 126 x 107 (med fläkt)
Mått: vattenblock (H x L x B)60 x 55 x 33,5 mm
156 x 126 x 107 (med fläkt)
Vikt 1063 g (utan fläktar)
Tryck3.5mm/H20
Fläktdiametrar120 x 120 x 25 mm
Fläkthastighet1300-2400 RPM
Slangar310 mm (FEP)
MaterialKoppar, aluminium och FEP plast  • 0


2 Kommentarer

Foto
Marquzz 2013 okt 03
Bra recension, men trots att ni precis fått ett nytt system så borde ni väl kunna hitta någonting att jämföra med, om inte annat så följde det väl med en kylare med processorn kanske?
    • 0
Foto
Oscar Reimer 2013 okt 03

Bra recension, men trots att ni precis fått ett nytt system så borde ni väl kunna hitta någonting att jämföra med, om inte annat så följde det väl med en kylare med processorn kanske?

 

Våra processorer kommer i regel ej med standardkylarna :) Men visst har Emil en hel del kylare. Han kommer att uppdatera diagramet de kommande veckorna med de intressantaste modellerna.

    • 0

Senaste trådar