Hoppa till innehåll

Recension: XSPC RayStorm 750 EX240 - vattenkylning på riktigt

2013 dec 14 av Emil Daunfelt i Kylning
Det var längesedan den svenska marknaden fick se en recension av ett riktigt vattenkylningskitt, men nu är det dags att väcka den sovande björnen med hjälp av ett kitt från XSPC. TechSwedens testlabb kan idag stolt presentera: Raystorm 750 EX240.

Inledning

Vi har under en längre tid nu velat utföra recensioner av skräddarsydda vattenkylningskomponenter och nu har vi fått möjlighet för just detta i samarbete med CoolingStuff och Artur Sielicki. Skräddarsydd vattenkylning betyder kort och gott att användaren själv kan välja vad som ska ingå i systemet (inom vissa riktlinjer, såklart). Allt från radiator, kylblock, slang, pump, reservoar och kylmedium kan blandas hej vilt för att uppnå det ultimata kylsystemet. Nuförtiden är vattenkylning dessutom om möjligt ännu enklare, i en mycket bredare utsträckning har de flesta tillverkare färdiga kitt uppdelat i olika prestandakategorier.

Idag ska vi alltså kolla närmre på ett kitt från XSPC kallat Raystorm 750 EX240, och det har tillhandahållits till oss via Coolingstuff. Vi kommer gå igenom vår vanliga testsvit för att kunna ställa det i direkt jämförelse med våra vanliga luftkylare och slutna vattensystem. Så väl som att vi utvecklar det hela något genom att slänga in några bonustester i högre klockfrekvenser.


 • 0


7 Kommentarer

Foto
Marquzz 2013 dec 18

Jag är förvånad hur pass bra Kraken är :)

  • 0
Foto
Rauf 2013 dec 18

Bra recension!

 

Ångrar inte att jag beställt ett Kraken X60. Funderade på detta kit men kom fram till att jag inte riktigt har tid med monteringen. Vill dessutom ha tillgång till fläktstyrningen som X60 ger.

  • 0
Foto
johnhan 2013 dec 18

Äntligen ett test av en icke "standard" vattenkylning.

Men det var för lite skillnader, för att min Kühler 1220 skulle känna sig hotad:-)

  • 0
Foto
Sw33per85 2013 dec 19

Kraken X60 är riktig bra kylare men "riktig" vattenkylning är inte ngt som ska hota slutna system. De flesta slutna system är ganska dåliga jämfört med luftkylare i samma prisklass (eller lite lägre, beror på vad man tittar på)

 

Tanken med för exempel denna paket från XSPC är att hjälpa de som vill börja med LC, dessutom prisen är mycket bättre i paket än att köpa alla de delar separat.

Satsar man på en sånt paket så går det lätt att bygga ut system med gpu block, man kan ha snyggare anslutningar och välja bättre fläktar (XSPC skickar bättre än de som finns i typ coirsairs paket men det finns bättre fläktar på marknaden)

 

Hur som helst, XSPC är dyrare än Kraken, presterar snäppet bättre (dock tror äldre generation typ sandy bridge skulle visa lite bättre prestanda, med de nyare blir det mycket sämre kylning pga IHS, 3d transistorer osv, det blir en viss gräns som säger stop för allt utom flytande kväve)   men XSPC paket är tystare, går lätt att utöka och tror temp skulle stiga på 5-10 grader om man skulle lägga till grafikkort (typ R9-290X) utan att behöva öka radiatoryta eller fläkthastighet

 

Summarum, XSPC 750 EX240 är bra början för de som vill prova vattenkylning och kanske vill ha bra och billig komplett system. Bryr man sig inte så mycket om ljudnivå och vill ha helt underhållsfri system så slutna kylare gäller

  • 0
Foto
Bogey 2013 dec 20

Tack för en jättefin och inforik recension Emil, du är duktig.

 

 

@ Markus, även jag har ett tag vart lite konfunderad ang Kraken (notera att det finns en mindre (40?) oxå)

 

Efter en del lusläsande på nätet, så är smolken i bägaren att den tydligen låter ännu mer "imponerande". Säger bara detta till dig som är van vid att köra typ Noctuas bästa vid ljudlös och ha nära bästa performance.

  • 0
Foto
Marquzz 2013 dec 20

Ja, för att hitta något bättre än D14 när det gäller ljudnivå/prestanda så måste jag ta steget till något som XSPC's kit.

  • 0
Foto
Sw33per85 2013 dec 21

exakt, speciellt om man tittar på pris, varför köpa typ corsair H100 om du kan spara 20% för en bättre kylare som är också tystare och lika underhållsfria ;)

 

Det är kul med färdiga slutna system, speciellt när de ska komma riktig in till GPU, där behövs bra kylare då luftkylare har inte plats på de relativt små kort med lite plats runt om (speciellt med sli/cf)

 

riktig vattenkylning är svar för de som söker ngt mer ;)

  • 0

Senaste trådar