Hoppa till innehåll

Recension: Zalman Reserator 3 MAX

2013 okt 15 av Emil Daunfelt i Kylning
Den här veckan har vi en ny sluten vattenkylare från välkända Zalman. Det är det senaste tillskottet i företagets Reserator-serie och den här gången handlar det inte om en stationär vattenkylare, utan snarare om en mycket mer kompakt enhet.

InledningZalman och vattenkylning, det borde på något osammanhängande sätt rimma, låt oss börja med lite historia. För några år sedan, på den tiden då skräddarsydd vattenkylning inte riktigt hade slagit igenom och kompakta slutna kylare var mycket ovanliga, fanns det några företag som sysslade med vad vi kan kalla stationära vattenkylare. Thermaltake hade bland annat sin ”Bigwater” serie, Cooler Master hade Aquagate och Zalman, de hade Reserator.

Bifogad bild: zalmanreserator2.jpg Bifogad bild: zalmanreserator3.jpg Bifogad bild: zalmanreserator4.jpg Bifogad bild: zalmanreserator5.jpg


Zalman har genom åren tagit fram några olika varianter av Reserator, den första generationen (reserator 1) bestod av ett kyltorn med inbyggd pump och reservoir som sedan kopplades in i datorn till diverse vattenblock via snabbanslutningar. Denna upplaga kom först i en blå variant och sedan i en reviderad, grå variant. Reserator 1 följdes upp av just Reserator 2, som var en passivt kyld enhet där komponenterna huserades i vad som skulle anses vara ett estetiskt tilltalande chassi, smyckat med flödesmätare och liknande.Efter de tidigare modellerna kom Reserator XT, en stationär enhet vars chassi liknande en traditionell shuttle-PC. Enheten baserades fortfarande på samma princip där samtliga komponenter huserades inom ett hölje, här valde man dock att introducera aktiv kylning av radiatorn för att på så sätt kunna få ner storleken.

Och nu står vi här, cirka 11 år efter lanseringen av den första Reseratorn och närmre 6 år efter att Zalman lade serien på hatthyllan. Under tiden har företaget tagit fram diverse slutna vattenkylare som mött blandad kritik på marknaden, vilket gör Reserator 3 till ett välkommet tillskott. Här har man återinfört den innovativa principen som serien står för och infogat den på den moderna slutna vattenkylaren. Frågan vi ställer oss är självklart, vad blev resultatet?Zalman Reserator 3
SocketIntel LGA2011, 1366, 1156, 1155, 1150, 775
AMD AM2(+), AM3(+), FM1, FM2
Mått: radiator (H x L x B)145 x 120 x 79 mm
Mått: vattenblock (H x L x B)85 x 70 x 37 mm
Vikt 870g
Fläktdiametrar120 x 120 x 25 mm
Fläkthastighet1000-2400 RPM
MaterialKoppar, med och utan nickelplätering  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar