Hoppa till innehåll

DDR3 shootout

2008 dec 15 av Conman i Minnen
Har fått i uppdrag att testa några olika DDR3 minnen, som de flesta vet så finns det väldigt många olika tillverkare och många olika kitt. Jag ska göra mitt bästa för att försöka underlätta i sökandet efter bra DDR3 minnen.

DDR3 shootoutNu när fler o fler går över till DDR3 minnen så kommer ju frågan, vilket kitt skall man köpa. Ska man köpa 2x1Gb eller 2x2Gb? klockar 2x2Gb mycket sämre än 2x1Gb?
Ska man satsa på minnen med hög frekvens och slappa timings eller minnen med lägre hastighet men tightare timings?

Jag har fått hem minnen från olika tillverkare, de flesta är 2x1Gb men jag har även fått ett 2x2Gb kitt.

Tanken är att det kommer testas fler minnen och de resultaten kommer läggas till i denna recensionen.

Jag har delat in testerna i tre olika volter och tre olika timings. Först så testar jag minnena med 1,65 volt. Detta för att det är den högsta volten Intel rekommenderar för minnen på deras nya core i7 system. Högre volt till minnena på ett core i7 system kan skada processorn.

Nästa steg är med 1,8 volt till minnena som är normalt på ett vanligt system för DDR3 minnen. Till sist testar jag även med 2,1 volt för för att se hur bra minnena skalar med extra volt.

Testade först minnena med timingsen 7-6-5-15 1T som är låga timings för DDR3 minnen. Sen testade jag med 7-7-7-21 1T och 8-8-8-24 1T som är mer standard timings.

Det finns lite olika minnes chip som tillverkarna använder sig av. På de allra flesta 1Gb stickorna är det Micron chip. Det finns flera olika modeller av dessa, de vanligaste är D9GTR och D9JNL.

Det som skiljer dessa åt är att D9GTR når oftast högre frekvens och reagerar mycket positivt till högre volt. D9JNL däremot behöver i regel 0,1-0,2V lägre för samma frekvens men svarar negativt på för hög volt.

Sen finns det också Samsung chip och dom fungerar bäst vid lite högre timings. Det är vanligare att det sitter Samsung chip på 2Gb stickor.

Det blev många bilder och diagram i detta testet. Jag hoppas att detta innebär att det ska vara lätt att få en överblick av de olika minnena och mer fokus på resultaten. Jag tänkte också att det skulle vara smidigt att uppdatera recensionen med fler minnen i framtiden.

Obs!
På 2x2Gb minnena testar jag även 9-9-9-24 2T för det sitter oftast Samsung Chip på dessa minnena och dom är specificerade för slappare timings vid högre frekvenser.

På Cellshock minnena är högsta volten i testerna 1,9V. Detta för att det sitter D9JNL chip på dom och de presterade sämre med högre volt.

Mina resultat är för just dessa minnen, så ta det som ett riktmärke och ingen garanti. Testerna är gjorda på ett 790i moderkort och enligt rykten så klarar minnena lite högre frekvens på moderkort med Intel styrkrets.

  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar