Hoppa till innehåll

Fem DDR3 1600MHz 3x2GB kit

2009 jul 31 av Conman i Minnen
För ett tag sedan gjorde jag en "shootout" utav några DDR3 kit anpassade för dual-channel. Men nu när system baserade på Intel´s Core i7 blir allt vanligare, så har det blivit dags att testa några tri-channel kit. Det rör sig om 3x2Gb kit som tillverkare tagit fram specifikt för att matcha Intel´s spänningskrav på max 1,65V och för att matcha den inbyggda minneskontrollern i processorerna.

Tester


Jag startade alltid testsystemet i 2,24Ghz (140x16) för att sedan klocka upp det med hjälp av EVGA E-LEET i Windows, detta för att försöka hålla processorn och moderkortets frekvenser så låga som möjlighet och låta all begränsning ligga hos minnena.

I alla tester så har jag valt att använda mig av CR 1T istället för 2T som många av kitten är specificerade med. Att använda 1T ger bättre prestanda, men samtidigt så klarar oftast minnena lite högre frekvens med 2T.

Innan jag testade minnena med de olika inställningarna så testade jag först minnena i Prime95 med deras standard timings. Jag lät "Blend" testet köra i 2-3 timmar innan jag avslutade, dels som funktionstest och dels som lite mjukstart för minnena. Alla kitten klarade testet galant utan problem.


När jag skulle testa systemets stabilitet med de olika inställningarna så gjorde jag det genom att köra Prime95 i minst en timme. Även här använde jag mig av "Blend" testet, detta för att det belastar minnena mest.

6-6-6-18-1T6-6-6-18-1T är väldigt strama timings för DDR3 därav de relativt låga hastigheterna. Corsair klarar den högsta hastigheten men Kingston är inte långt efter, de övriga deltagarna ligger väldigt jämt men cirka 100Mhz efter.

7-7-7-21-1THär är placeringen bland kitten samma som vid CL 6. Corsair behåller ledningen med Kingston tätt i hasorna. A-DATA, GeIL och Patriot slåss om tredje platsen men nu 150-200Mhz efter de andra två.

8-8-8-24-1TMed CL 8 så är det lite förändring i placeringarna. GeIL och A-DATA drar ifrån om än lite och lämnar Patriot på jumbo plats. I toppen så ser vi att Corsair ökar på gapet både till Kingston och till de övriga kitten.

9-9-9-27-1TÄven här får vi se lite förändring i placeringarna främst bland de tre som stadigt legat bakom Corsair och Kingston. Patriot går förbi både A-DATA och GeIL och i toppen så knaprar Kingston in på Corsair.


  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar