Hoppa till innehåll

GIGABYTE MA770T-UD3P

2009 aug 09 av Conman i Moderkort
GIGABYTE har skickat sitt MA770T-UD3P moderkort till mig för en liten recension. Meningen med testerna är att se vilken prestanda man kan få med ett relativt biligt system.

Överklockning


Att överklocka med detta moderkortet är väldigt smidigt, tack vare det medföljande programmet Easy Tune som tillåter oss ändra de flesta värdena.

Först började jag att höja multipeln för att detta är det absolut smidigaste sättet att se hur hög hastighet processorn klarar. Original är ju processorns hastighet 3,2 GHz med en fsb på 200 MHz och med x16 multipel. Jag körde igenom test programmen med både x18 och x19 multipel vilket motsvarar en hastighet på 3,6 och 3,8 GHz. Jag lyckades inte få processon stabil med x20 multipel som skulle fått den att gå i 4,0 GHz och detta har mycket med kylningen att göra. För redan vid 1,45V som bara är en höjning på 0,1V så stiger temperaturen väldigt.

När det kommer till FSB överklockning (HyperTransport Speed som det heter i detta fallet) så är det många faktorer som spelar in, dels vad processorn klarar men också moderkortet och spänningen till detta. Utan att röra några spänningar alls på GIGABYTE MA770T-UD3P så klarade det 216 FSB. Som högst kom jag upp i 237 FSB och då hade jag inte höjt spänningen allt för mycket utan alla temperaturer hölls sig inom bra värden.

Då FSB överklockningen är väldigt olika från kort till kort på grund av den övriga utrustningen i setupen, så har jag valt att köra testerna i 3,6 och 3,8 GHz med enbart multipel ökning. Detta är hastigheter som de flesta liknande setuper bör klara med vanlig luftkylning.

För att se hur AMD processorn presterar kontra en Intel processor så körde jag de olika testprogrammen på ett Intel baserat system, jag stängde av HT så det skulle bli så rättvis jämförelse som möjligt.

Cinebench


3,6 GHz3,6 GHz

3,8 GHz3,8 GHz

Prestandan ökar 1,21% i testet med en kärna/tråd och 3,54% i testet för alla kärnor/trådar när vi höjer från x16 till x18 multipel. När vi går från x18 till x19 så är ökningen 1,02% i första testet och 1,18% i andra testet.


Här är ett diagram med både AMD och Intel resultaten i Cinebench, de lägre värdena är när processorn bara använder en kärna/tråd. De högre värdena är resultatet av att processorn använder alla kärnor/trådar den har tillgång till.

PiFast och WPrime


3,6 GHz3,6 GHz

3,8 GHz3,8 GHz

Både i PiFast och i WPrime så resulterar en kraftigare processor i snabbare tid, så man strävar efter en så låg tid som möjligt. Intel processorn är snabbare än AMD men man får tänka på att det är en stor prisskillnad också. Det är upp till var och en om man tycker att prestandan AMD setupen ger är tillräcklig och det beror ju självklart också på vad man skall använda den till.

  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar