Hoppa till innehåll

Recension: Tre spännande Z97-moderkort

2014 jul 14 av Oscar Reimer i Moderkort
Idag tar vi en titt på tre moderkort i varierande prisklasser och ändamål. Samtliga utrustade med Intels senaste Z97-styrkrets och därmed stöd för Devil's Canyon. Klarar de av att särskilja sig från varandra?

ASUS Maximus VII Ranger - UEFI/BIOS


Den som någon gång har använt ett ROG-kort baserat på Z87 känner här igen sig snabbt. ASUS har inte gjort några större förändringar, på gott och ont. Detta innebär att vi fortfarande anser att överklockningsmenyn "Extreme Tweaker" är lika krånglig som på Maximus VI Gene som vi testade förra året.

Extreme Tweaker


Bifogad bild: ranger-uefi-extreme-tweaker-3.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-extreme-tweaker-4.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-extreme-tweaker-5.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-extreme-tweaker-6.jpg

Bifogad bild: ranger-uefi-extreme-tweaker-gpu-dimm-post.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-digi-power-control.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-dram-timing-control.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-dram-timing-control-2.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-tweakers-paradise.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-cpu-power-management.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-cpu-power-management-2.jpg

Under Extreme Tweaker hittar vi alla tänkbara överklockningsinställningar, och lite därtill. Inställningarna är så pass många att trots att vi har tagit fyra skärmdumpar av menyn finns det än fler inställningar gömda i undermenyer, smått galet.

Vi hade gärna sett att ASUS flyttade vissa av dessa inställningar till Advanced menyn eller tvärtom. Då dessa i många fall effektivt delar på inställningar som hör ihop.

EZ Tuning Wizard


Bifogad bild: ranger-uefi-ez-tuning-wizard-1.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-ez-tuning-wizard-2.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-ez-tuning-wizard-3.jpg

För den som inte känner sig riktigt redo för manuell överklockning har ASUS integrerat en automatisk överklockning direkt i UEFI som de kallar EZ Tuning Wizard. Även om det är en bra tanke i teorin så är funktionen tyvärr långt i från komplett. Efter att användaren har valt användningsområde och kylare väljer system från till synes fördefinierade profiler. Dessa profiler fungerar inte alls med vårt system, utan leder till blåskärm direkt vid Intel Stress Test.

ASUS behöver här förbättra funktionen med något stabilitetstest som automatiskt justerar frekvenserna uppåt/neråt beroende på om systemet är stabilt eller inte.

Övriga menyer


Bifogad bild: ranger-uefi-advanced.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-apm-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-boot.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-cpu-power-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-cpu-power-management-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-main.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-network-stack-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-onboard-devices-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-pch-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-pch-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-platform-msic-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-rog-effects.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-system-agent-configuration.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-tool.jpg Bifogad bild: ranger-uefi-usb-configuration.jpg

Övriga sidor innehåller det vi kan förvänta oss och i stort sett alla tänkbara inställningar finns tillgängliga, inklusive avstängning av diverse LED för de som önskar en mer diskret dator. ASUS har även passat på att utrustat UEFI:t med några användbara funktioner, såsom inbyggd Secure Erase av SSD-diskar och en spardialog som sammanfattar alla ändringar som har gjorts under sessionen.


 • 0


7 Kommentarer

Foto
emokid 2014 aug 05

Bra recension!

Tråkigt att korten har så visuellt hemsk UEFI.

  • 0
Foto
ante_ante 2014 aug 07

Man ska vara ärlig men skriver man verkligen " - Värdelös automatisk överklockning " i en recension?

  • 0
Foto
Valentin N 2014 aug 18

Man ska vara ärlig men skriver man verkligen " - Värdelös automatisk överklockning " i en recension?

 

Självklart kunde andra ord ha valts/använts för att ge samma betydelse så som "Usel ..." 

  • 0
Foto
Marquzz 2014 aug 20

Testade du att klocka utan LLC? Har läst att i alla fall på SOC Force så behövs det inte alls utan spänningen är stabil ändå.

  • 0
Foto
Oscar Reimer 2014 aug 20

Testade du att klocka utan LLC? Har läst att i alla fall på SOC Force så behövs det inte alls utan spänningen är stabil ändå.

Nej det gjorde jag faktiskt inte. Är van vid att LLC krävs och det är inte direkt något nackdel att använda det, så länge man håller koll på spänningen :)

 

Man ska vara ärlig men skriver man verkligen " - Värdelös automatisk överklockning " i en recension?

 

Vad är det för fel på ordet "värdelös"?

  • 0
Foto
Calathea 2014 aug 21

Bra bilder, som vanligt :) 

 

Vad är det för fel på ordet "värdelös"?

Inget särskilt, förutom dess brist på elegans i sammanhanget :D

 

Allvarligt talat hade det sett bättre ut med bara "dålig", budskapet går fram.

  • 0
Foto
Marquzz 2014 sep 08

Köpte ju SOC Force när det kom, men har fortfarande inte klockat något med det, pinsamt. All den tid som jag har haft till klockning har gått till team cup, så det känns lite skönt att den snart är över så jag kan se vad min "nya" 4770K gör :)

  • 0