Hoppa till innehåll

Recension: Tre spännande Z97-moderkort

2014 jul 14 av Oscar Reimer i Moderkort
Idag tar vi en titt på tre moderkort i varierande prisklasser och ändamål. Samtliga utrustade med Intels senaste Z97-styrkrets och därmed stöd för Devil's Canyon. Klarar de av att särskilja sig från varandra?

Gigabyte GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK - UEFI/BIOS


Likt ASUS har Gigabyte inte gjort några större förändringar av sitt UEFI, men ett par nyheter har ändå smugit sig in.

GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK - VälkomstskärmGA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK - Välkomstskärm

Den första nyheten är en ny välkomstskärm där användaren kan välja språk, däribland svenska. Tanken är nog att denna skärm enbart ska dyka upp vid den första uppstarten, den har dock en förmåga att dyka upp i tid och otid.

GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK - Förenklade UEFI-läget GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK - Förenklade UEFI-läget "Startup Guide"

Efter användaren har valt ett språk nås den nya startskärmen som innehåller de vanligaste inställningarna, även denna har en tendens att dyka upp i tid och otid, trots att vi har valt att gå direkt till det mer avancerade gränssnittet.

GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK - UEFI menyn för att justera frekvenserGA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK - UEFI menyn för att justera frekvenser

Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-advanced-cpu-core-settings.jpg Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-advanced-cpu-core-settings-2.jpg

Väl inne i det avancerade läget är det mesta sig likt. Vi möts direkt av inställningar av diverse frekvenser, något som troligtvis är de vanligaste inställningarna vi ändrar i ett UEFI.

Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-memory.jpg Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-memory-2.jpg

Minnesinställningarna är snyggt organiserade i två (tre) undermenyer där de vanligaste inställningar återfinns högst upp samtidigt som mer avancerade inställningar kan konfigureras längre ner.

Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-advanced-power-settings.jpg Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-cpu-core-voltage-control-2.jpg Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-chipset-voltage-control-2.jpg Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-memory-voltage-settings.jpg

Även spänningsinställningarna är välorganiserade och erbjuder den kontroll vi är van vid.

Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-misc.jpg Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-pc-health-status.jpg

Under miscellaneous hittar vi diverse inställningar som är särskilt användbara i olika överklockningsscenarion. Det finns även en undermeny som går under namnet "PC Health Status". I denna meny kan vi justera diverse temperaturvarningar och fläktinställningar.

Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-save&exit.jpg Bifogad bild: Z97X-Gaming-G1-WIFI-BK-UEFI-preferences.jpg

I sista menyn märkt "Save& Exit" hittar verktyget Q-Flash för uppdatering av UEFI, profilinställningar samt justering av klockan. Här finns även en preference sida där vi kan ställa in till exempel mushastigheten i UEFI, välja vilket läge vi startar i samt upplösning.

Sammanfattningsvis är vi fortfarande mycket nöjda med Gigabytes uppbyggnad av deras UEFI. Inställningarna är logiskt placerade och moderkortet fungerar mycket bra på de automatiska inställningarna, även under överklockningsförhållanden. Tyvärr är UEFI:t långt från buggfritt och vi har flera gånger haft svårt att komma från startskärmen. Det klassiska läget som vi känner igen från Z77 fungerar dock i alla lägen. Slutligen hade vi gärna även sett en spardialog likt den som återfinns på många av ASUS moderkort och bättre beskrivningar av de olika inställningarna.


 • 0


7 Kommentarer

Foto
emokid 2014 aug 05

Bra recension!

Tråkigt att korten har så visuellt hemsk UEFI.

  • 0
Foto
ante_ante 2014 aug 07

Man ska vara ärlig men skriver man verkligen " - Värdelös automatisk överklockning " i en recension?

  • 0
Foto
Valentin N 2014 aug 18

Man ska vara ärlig men skriver man verkligen " - Värdelös automatisk överklockning " i en recension?

 

Självklart kunde andra ord ha valts/använts för att ge samma betydelse så som "Usel ..." 

  • 0
Foto
Marquzz 2014 aug 20

Testade du att klocka utan LLC? Har läst att i alla fall på SOC Force så behövs det inte alls utan spänningen är stabil ändå.

  • 0
Foto
Oscar Reimer 2014 aug 20

Testade du att klocka utan LLC? Har läst att i alla fall på SOC Force så behövs det inte alls utan spänningen är stabil ändå.

Nej det gjorde jag faktiskt inte. Är van vid att LLC krävs och det är inte direkt något nackdel att använda det, så länge man håller koll på spänningen :)

 

Man ska vara ärlig men skriver man verkligen " - Värdelös automatisk överklockning " i en recension?

 

Vad är det för fel på ordet "värdelös"?

  • 0
Foto
Calathea 2014 aug 21

Bra bilder, som vanligt :) 

 

Vad är det för fel på ordet "värdelös"?

Inget särskilt, förutom dess brist på elegans i sammanhanget :D

 

Allvarligt talat hade det sett bättre ut med bara "dålig", budskapet går fram.

  • 0
Foto
Marquzz 2014 sep 08

Köpte ju SOC Force när det kom, men har fortfarande inte klockat något med det, pinsamt. All den tid som jag har haft till klockning har gått till team cup, så det känns lite skönt att den snart är över så jag kan se vad min "nya" 4770K gör :)

  • 0