Hoppa till innehåll

Intel Core i7 Extreme 980X

2010 apr 05 av Conman i Processorer
Då har det äntligen blivit dags för oss att sätta tänderna i Intel's nya 32nm Core i7 processor, nämligen Core i7 Extreme 980X och som brukligt när det kommer till Intel's Extreme processorer så är multipeln olåst. 980X är en processor för socket LGA 1366 och den har sex kärnor men kan arbeta med tolv trådar samtidigt med hjälp av HyperThreading.

Temperatur, överklockning och resultat


TemperaturCore i7 Extreme 980X är faktiskt en relativt sval processor med tanke på att den har hela sex kärnor. TDP värdet ligger som bekant på på 130W och det är faktiskt samma som för Core i7 975 som bara har fyra kärnor. Det är ett direkt resultat av den förfinade 32nm tekniken.

För att ta reda på hur den medföljande kylaren klarar av värmen från 980X så valde vi att testa processorn helt stock med Real Temp's inbyggda sensor test. Det innebär att Real temp kör en omgång med Prime95 som belastar processorn med så många trådar som möjligt, hela tolv stycken för 980X tack vare HyperThreading.


Först ut kör vi kylaren i Q läget då snurrar fläkten i ca 1800rpm och ljudnivån är helt klart acceptabel.


Sedan upprepar vi proceduren fast denna gången får fläkten på kylaren gå i P läget vilket gör att fläkten snurrar på i ca 2600rpm. Med det ökade varvtalet så ökar självklart ljudnivån och nu överröstar kylaren grafikkort m.m. i datorn.

Med fläkten på kylaren i P läget så sänks temperaturen runt 15-20 grader. Detta är mycket bra och ger användaren utrymme för överklockning tack vare den sänkta temperaturen. Kylaren är effektiv och processorn håller sig sval. Det var först när vi matade processorn med mer än 1,35V som vi var tvungna att ändra från Q till P.

ÖverklockningDå har det blivit dags för oss att överskrida gränsen på 1,35Vcore som vi satte som max för de vanliga testerna. 1,35V valdes med tanke på att vi använde oss av den medföljande kylaren och det var först när vi passerade 1,35V som vi fick gå över till Performance från Quiet.

Då vi ska ta reda på om processorn klarar ännu högre frekvenser väljer vi att montera ett enklare vattenkylningssystem. Med hjälp av detta så kan vi gå ända upp till 1,47V utan att processorn blir för varm. Man skall tänka på att Intel har satt en gräns på 1,4Vcore för 980X, överskrider man denna gräns så finns det en risk att processorn tar skada.

Så låt oss överklocka! Efter mycket testande fram och tillbaka med både BLCK och multipeln, så finner vi att max vi får ur processorn är 25x186 alltså 4,65Ghz för Futuremark och Cinebench testerna. SuperPI testerna lyckas vi däremot köra igenom med en frekvens på hela 25x191 (4,77Ghz).

Efter överklockningen med multipeln så riktar vi blicken till Bclk frekvensen. Original så är den 133Mhz men från tidigare erfarenheter av Core i7 processorerna så skall en BCLK frekvens över 200Mhz inte vara omöjlig.

Vi fortsätter med en Vcore på 1,47V men höjer de andra spänningarna på moderkortet några snäpp samtidigt som vi sänker multipeln. Detta resulterade i en max BLCk på 211Mhz men det var inte speciellt stabilt och om det är processorn eller moderkortet som inte tillåter högre BLCK låter vi vara osagt. Det är möjligt att vi får se högre frekvenser längre fram med nyare BIOS.

Resultat: 3DMark 05, 06 och Vantage


Resultat: Cinebench 10 och SuperPI  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar