Hoppa till innehåll

Intel Core i7 Extreme 980X

2010 apr 05 av Conman i Processorer
Då har det äntligen blivit dags för oss att sätta tänderna i Intel's nya 32nm Core i7 processor, nämligen Core i7 Extreme 980X och som brukligt när det kommer till Intel's Extreme processorer så är multipeln olåst. 980X är en processor för socket LGA 1366 och den har sex kärnor men kan arbeta med tolv trådar samtidigt med hjälp av HyperThreading.

SammanfattningDags att sammanfatta detta monster till processor. Först och främst så är Intel Core i7 Extreme 980X det värsta i processor väg som finns på marknaden idag men som vanligt så är även priset på Intel's Extreme processorer väldigt högt. Självklart så kan man motivera ett inköp om ekonomin tillåter det för man kommer inte bli besviken. Det verkar även som om att det kommer att dröja ett tag innan vi får se andra mindre varianter baserade på denna arkitekturen vilket gör att man inte har så mycket att välja på om man vill ha alla dessa Intel kärnor. Sex kärnor och möjlighet att processa tolv trådar med hjälp av HyperThreading gör nämligen Core i7 Extreme 980X till en kung när det kommer till användandet av program som stödjer fler trådar. Tillverkningstekniken på 32nm gör processorn sval och tillåter höga frekvenser med samtidigt relativ låg spänning. Den medföljande kylaren håller temperaturen i schack och i Quiet läget så är den tystare än många andra fläktar i datorn.


Efter en tids testande och även normalt användande så är det med en liten tår i ögat man går tillbaka till en 45nm quad processor. Tiden med 980X har varit rolig och helt utan problem. Förhoppningsvis dröjer det inte för länge innan vi ser småsyskon till 980X och då självklart med en humanare prislapp. Förhoppningsvis så beslutar även Intel att sälja den nya Tower kylaren separat, för det är verkligen en bra kylare på många sätt.

Betyget hade varit en solklar 5á om priset hade varit lägre!

Fördelar:
+ Hela sex kärnor plus HyperThreading
+ Extreme version, upplåst multipel
+ Sval och god överklocknings potential
+ Väldigt bra medföljande kylare

Nackdelar:
- Priset

Betyg


Betyg 4.5 / 5

  • 0


0 Kommentarer

Senaste trådar