Hoppa till innehåll

Intel Haswell - 4670K och 4770K

2013 jun 01 av Oscar Reimer i Processorer
En av årets största lanseringar är här, Intel Haswell. Vi har under några veckor haft möjligheten att verkligen sätta den nya arkitekturen på prov. Häng med när vi ser om den infriar våra förväntningar!

Inledning och specifikationer


För cirka ett år sedan lanserade Intel sin Ivy-Bridge arkitektur, som framförallt erbjöd stora tillverkningstekniska framsteg och smärre förfiningar över deras Sandy-Bridge arkitektur. Ett år senare är det återigen dags för en ny arkitektur, Haswell.Haswell följer Intels Tick-Tock princip där Intel vartannat år lanserar en processorarkitektur med stora förändringar, såsom Sandy-Bridge och Haswell, och vartannat år lanserar en processorarkitektur där det framförallt har skett stora tekniska framsteg, såsom Ivy-Bridge.
Vi har därför rätt stora förväntningar på Haswell, både i ren prestanda och också prestanda/watt. Häng med så ser vi om våra förväntningar infrias!

Specifikationer

Som synes erbjuder Intel mängder med modeller redan vid lanseringsdagen. De kanske mest intressanta modellerna för våra läsare är 4770K och 4670K, då dessa har upplåst multiplikator, vilket underlättar vid överklockning. Det är även just de här två processorerna som vi ska ta en titt på.

Specifikationerna och modellerna i sig erbjuder inga större överraskningar, men vi noterar här att traditionella 2500K/3570K har blivit motsvarande 4670K, hundratalet högre alltså.

Vi noterar även nykomlingen med ändelsen R, 4770R. Den här processorn har Intels fullfjädrade grafikkrets kallad Iris/Iris Pro som erbjuder högre klockfrekvenser, fler beräkningsenheter och en dedikerad cache. Lite på bekostnad av CPU-delen, där klockfrekvenserna är något lägre. Dessa processorer finns dessutom enbart som BGA, det vill säga fastlödda på moderkortet vid leverans. Vi ser framemot att få testa en R processorer vid ett senare tillfälle.

Chipset, 8-serien och Z87I och med lanseringen av Haswell passar Intel även på att lansera en ny serie chipset, 8-serien. Den nya serien erbjuder bland annat 2 extra USB 3.0 portar, upp till 6 stycken, fullt stöd för xHCI på samtliga portar, något som sänker strömförbrukningen och förbättrar prestandan för USB-enheter. Vi ser även att Intel har ökat antal SATA 6 Gbit/s portar till 6 stycken, en välbehövlig uppgradering. De sista PCI bannorna har även tagits bort. Även SPI:n har fått sig en uppgradering, vilket möjliggör snabbare kommunikation mellan I/O enheterna och processorn.


Moderkorten vi har använt oss av i recensionen använder Z87-kretsen, vilket är topchipset inom 8-serien och innehåller därmed samtliga funktioner som syntes på förra bilden. Jämfört med övriga chipset är detta det enda som stödjer överklockning, både via multipel och också gear-ratio, något som vi återkommer till senare.

Diagramet visar också hur processorn står för både stödet av RAM minne och PCI-E 3.0 linorna som finns till förfogande. Kommunikationen mellan processorn och chipset sker via FDI och DMI 2.0 bussen, båda känner vi igen från tidigare processorgenerationer.

Relaterade sidor: 4030

  • 0


0 Kommentarer