Hoppa till innehåll

Foto

ViewSonic VG2401hm

VG2401hm ViewSonic

  • Var vänlig och logga in för att svara
Inga svar i detta ämne

#1 Valentin N

Valentin N

    Torrisöverklockare

  • Skribenter
  • 258 inlägg
  • Hwbot Poäng:
  • PlatsHildesheim

Postad 11 augusti 2015 - 00:18

Inledning

 

ViewSonic är ett namn som inte har etablerat sig lika fäst på den svenska marknaden så som företag som Asus, AOC, BenQ eller andra etablerade märken. I USA är det annorlunda. ViewSonic vill etablera sig på den svenska marknaden och första steget att komma närmare sitt ändamål är genom att lansera VG2401hm som är riktad mot spelaren.  

 

Då det handlar sig om en TN-panel ska förväntningarna gällande färgåtergivning inte vara allt för höga; trots att fokusen ligger på att maximera spelupplevelsen har VG2401hm fått en TN -panel som är 8 bit, vilket innebär att skärmen kan reproducera 16,7 millioner färger. Detta i sin tur täcker ungefär 73% av Adoobe RGB (1998) CIE 1931. Eftersom det handlar sig om en TN-baserad bildskärm är betraktningsvinklarna inget som kan anses som optimalt särskilt när skärmen är vinklad.

 

Uppackning & Specifikationer

 

Nedanför tillhandahålls bildskärmens specifikationer.

 

ViewSonic VG2401hm

Storlek

24"

Uppdateringsfrekvens

144 Hz

Signalfrekvens

H: 24-138 KHz, V:50-75 Hz via HDMI
H: 30-140 KHz, V: 55-122 Hz via DP/DVI

Responstid (GtG)

1 ms

Upplösning

1920x1080

Pixelstorlek

0,2768 mm

Skärmyta

Matt

Ljusstyrka

350 cd/m²

Paneltyp

TN

Bakbelysning

WLED

Anslutningar

DisplayPort, DVI, 2 x HDMI varav en är MHL-kompatibel

Höj- och sänkbar

Ja, 130 mm

Pivotfunktion

Ja

Tiltbar

Ja

Vridbar

Nej

3D-stöd

Nej

VESA-fäste

Ja, 100x100 mm

USB-hubb

2 st USB 3.0

Vikt

6,5 kg

Effektförbrukning

37 W

Ca pris

2700 SEK

Garanti

3 år

 

Uppackning

 

Paketet som anlände var dessvärre lite skadat, men själva innehållet hade inga skador. Tack vara ett robust handtag kan paketet transporteras utan att oroa sig att enbart handtaget hålls i handen. Kartongen i sig tillhandahåller rikligt med information.

 

 

På framsidan syns företagets logo, vilken modell det handlar sig om samt en sammanfattning av egenskaper. På baksidan hittas detaljerad information om vilka egenskaper som bildskärmen har samt en förklaring vad informationen betyder och vad det innebär i praktiken. Detta presenteras då i olika språk. Här syns även skadan som nämndes tidigare.

 

 

Som bilden illustrerar är bildskärmen väl inpackad.

 
Bifogad fil  anslutningar1_edit1.JPG   1,2MB   1 Antal nerladdningarBifogad fil  anslutningar2_edit1.JPG   2,15MB   1 Antal nerladdningar

 

Bilden ovan visar anslutningarna som VG2401hm har: en USB 3.0 type A som möjliggör två USB 3.0 anslutningar, två HDMI anslutningar, DVI-D, Display-port,.   

 

Metod

 

Eftersom det är ett nytt område kommer recensionen inte att gå in alltför djupt i detaljer utan det blir mer en översikt vad  ViewSonics gamingskärm ger för intryck.  

 

Hårdvaran som används är en Acer Aspire M3 med i3-3227U ultrabook processor, 4 GB internminne och 500 GB SSHD med 20 GB SSD cache. Mjukvaran som används är Windows 8.1 med senaste uppdateringarna, Comodo Internet 8 Premium, GIMP 2.8, Microsoft Office 2013 Home och Calman 5 som pars ihop med iXrite som möjliggör mätning av olika värden för olika scenarion.

 

DeltaE 2000-värdena ger en bra överblick hur väl skärmen presterar ”out of the box”, vilket kan vara intressant – inte alla är entusiastiska att utforska en produkts egenskaper.  

 

Resultat

 

Att montera skärmen, utan hänvisning, var lite knäppigt att utföra och vissa hänvisningar var ibland lite för abstrakta; det är bra att memorera vilken av skumplasten som låg ovan samt under, ifall skärmen ska packas eller transporteras. Att montera ihop enheten var okomplicerat och enkelt att utföra, men inte när det gällde att justera höjden; utifrån observationen finns det förbestämda hål som kan väljas.

 

Alla möjliga inställningar som tillhandahålls mätts av Calman 5 som visade intressanta värden, framförallt från sRGB-inställningen; förväntningarna och värdena som mätts fram urskiljer sig markant.

 

Den första inställningen som mättes är från User-Color som skärmen kom med. DeltE 2000-värdena ligger mellan den gröna och gula linjen.

 

När inställningen ändras till Native faller värdena enstaka gånger över den gröna linjen, vilket är bättre och fördelaktigt ifall arbeten utförs där färgåtergivning utgör en betydande roll.

 

När menyn visade sRGB som hittas under Color Adjust lever värdena dessvärre inte lever upp till förväntningarna. Det enda som uppfyller standarden är skärmens belysningsintensitet.

 

Efter att Xrite utfört kalibreringen förändrades inte mycket jämfört med User Color och värdena. Belysningsnivåerna genomgick den största förändringen. De andra värdenas förändring förblev minimal, vilket innebär att fabriksinställningarna är relativt optimala – kontrasten ökade med tre enheter, från 70 till 73, och intensiteten hos RED förblev oförändrad medan GREEN och BLUE sänktes med sex (94) respektive åtta enheter (92). Belysningen sjönk ned till 56 istället för 100. 

 

Sammanfattning

 

På grund av att inte alla egenskaper kunde testas ska omdömet tas som en vägledning. Förutom det så kraschade Calman Studio när värdena skulle extraheras hos den kalibrerade skärmen.

 

Att komma åt inställningarna och att nå önskad ändamål möjliggörs problemfritt efter en viss tids utforskning. Vad som saknades eller skulle varit positivt att se hade varit om meny-knapparna var belysta.

 

Värdena som togs fram när inställningen Native valdes gav väldigt imponerande resultat och visuell erfarenhet jämfört med den Xrite-kalibrerade skärmen. Inställningen sRBG gav värden som får en att höja ögonbrynen lite grann; förutom att DeltaE 2000 värdena ligger i det orangea och det röda segmentet av grafen så är belysningsintensiteten alltför låg (om man inte arbetar i mörkret).

 

Att TN valdes som panel är ett utmärkt val med tanke på målgruppen. Men det finns även påkostade IPS-paneler med mycket låga GtG latenser som finns även i 120MHz utförande med överklockningspotential. På så sätt hade skärmen även tillämpats inom andra områden.  

 

Ljudet som är integrerat kan ses som bonus särskilt ifall skärmen ska ersätta en nuvarande stereoanläggning; ljudet som kommer ut är klart och tydligt – däremot saknas basen som ger det lilla extra vilket utgör den stora musik-skillnaden.

Bifogad fil(er)


  • 0
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar